Pobednik festivala Sandens na Beldocs-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2016, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednik festivala "Sandens" na Beldocs-u

Film "Sonita" mlade iranske rediteljke Rokšare Ghem Maghami, koji je dobio na "Sandens" festivalu nagradu za najbolji dokumentarac van granica SAD, biće prikazan na ovogodišnjem "Beldocs"-u, koji se održava od 12. do 18. maja u Sava Centru, Domu omladine Beograd i Dvorani Kulturnog centra Beograda, najavili su danas organizatori.

Odluku žirija najvećeg američkog festivala nezavisnog filma potvrdili su i gledaoci, okitivši film "Sonita" i nagradom publike u istoj takmičarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kategoriji.

Iznenađujući spoj hip-hopa, tinejdžerskog bunta i borbe za prava žena pod okriljem ortodoksnog islama, "Sonita" pripoveda o nesvakidašnjoj teheranskoj "YouTube" senzaciji, sedamnaestogodišnjoj Soniti Alizad.

Ta devojka se zahvaljujući svom nadahnutom onlajn repovanju spasla od prisilnog ulaska u brak, ugovoren od strane njenih roditelja još u vreme dok je bila samo desetogodišnja devojčica.

Umetnički direktor festivala "Beldocs" Greg de Cuir veoma je zadovoljan uspehom filma "Sonita", tim pre što ga je za beogradsku manifestaciju selektovao još u vreme dok se nije ni znalo za njegovo učešće na "Sandensu".

Prema njegovom mišljenju, ostvarenje Rokšare Ghem Maghami izdvaja snažna i istinita poruka o umetničkom izražavanju kao sredstvu dovoljno moćnom da promeni nečiju sudbinu i spasi ljudski život.

"Mnogima od nas bliska je potreba da prevaziđemo neželjenu situaciju u koju nas društvo postavlja, da ne budemo sputani, već slobodni da izaberemo svoj put, bez obzira kuda on vodi", naglasio je De Cuir.

Malo je, međutim, verovatno da se na beogradskoj premijeri pojavi i harizmatična protagonistkinja filma.

"Sonita trenutno pohađa srednju školu, veoma je vredan učenik, pa pretpostavljam da nije u mogućnosti da putuje po svetskim festivalima. Mnogo je verovatnije da u Beograd dovedemo rediteljku ili nekog od producenata filma", rekao je De Cuir.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.