Plesom do zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plesom do zdravlja

Sve više fitnes centara nude ples kao rekreaciju. Sve okretne igre izuzetno su zdrave, tvrde stručnjaci, a vežbanje uz muziku blagotvorno deluje na čitav organizam.

Kada plešemo, mozak dobija više kiseonika, što mu povećava budnost i poboljšava funkcionisanje. Tokom života nervne ćelije, po pravilu, propadaju. Međutim, pod uticajem koordinisanih ritmičkih pokreta, zakržljali delovi mozga mogu da ožive.

U svim životnim dobima ples poboljšava pamćenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sposobnost učenja i kreativnost, navodi se u istraživanju koje su sproveli nemački stručnjaci. Hormoni vole ritam, pa nivo serotonina u mozgu raste pod uticajem pokreta koji se ponavljaju. Taj hormon popravlja raspoloženje i pomaže da se distanciramo od svakodnevnih problema.

Ples podstiče i lučenje hormona kreativnosti u hipofizi, a to opušta telo i budi um. Zato ljudi koji redovno plešu rešavaju probleme na kreativan način.

Pod dejstvom intezivnog kretanja, nakon izvesnog vremena počinju da se luče i endorfini, neka vrsta opojnih sredstava koje proizvodi organizam. Zato ples prati stanje opuštenosti i zadovoljstva.

Igra je blagotvorna za mišićne ćelije, koordinaciju rada mišića i njihovo opuštanje. Zglobove čini pokretljivim, jača tetive i ligamente. Vežbanje pravilnog držanja, obavezno u svakom plesu, sprečava oštećenje diskusa, međupršljenske hrskavice i kičme.

U zavisnosti od opterećenja, srce jača i ubrzava se cirkulacija. Zahvaljujući pojačanom snabdevanju kiseonikom poboljšava se ventilacija i prokrvljenost pluća, a ugljen-dioksid se brže izbacuje. Fizički napor kome se izlažemo dok plešemo, pozitivno utiče i na ćelije odbrambrenog sistema, pa one znatno brže uništavaju uljeze.

Ako redovno plešemo, a postepeno povećavamo intezitet, luče se enzimi i stvaraju fermenti koji sagorevaju masti. Znači, ko redovno pleše neće imati problema s kilogramima, a povećaće ukupni radni učinak i koncentraciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.