Pleše s vatrom  u pauzi učenja

Izvor: Blic, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pleše s vatrom u pauzi učenja

Dok većina ljudi strahuje od vatre, Tijana Kabić se sa njom poigrava. Elegantno, graciozno, opušteno i u ritmu muzike. Posle nastupa sa baterijom „SambaNSa" na Festivalu uličnih svirača, počeli su da stižu i pozivi iz klubova da i na žurkama pokazuje žonglersku veštinu od koje zastaje dah. Nastupa uglavnom sa koleginicom i u međuvremenu privodi kraju studije psihologije.

- Jednom nedeljno, četvrtkom u devet, imam trening na starom „Timsu" sa još desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aktivnih žonglera, ali svakodnevno vežbam. Uvek za sobom nosim poi, pa koristim vreme u pauzama između učenja. Ostala su mi još dva ispita da diplomiram psihologiju, pa su mi moji na slavi rekli da bi bilo bolje da malo češće vrtim knjigu - priča Tijana Kabić.

Uz ovaj neobični hobi i studije, ima i brojna druga interesovanja:

aktivista je dobrotvornog fonda Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje", potpredsednica Kluba studenata psihologije „Transfer", završila je kurs „Forum Syda" za omladinskog radnika...

Uz tvrdnju da svako do određene granice može da nauči žongliranje vatrom, kao što se uče i sve druge motoričke veštine, Tijana kaže da je ona samo mesec i po dana posle svog prvog kontakta sa poiem, smotuljkom kevlara, vatrostalnog materijala umočenog u parafin i okačenog na lanac, uzela u ruke prave užarene kugle i započela svoj ples sa vatrom.

- Pred svaki nastup sa pravim upaljenim poiem imam frku, ali to je normalno. Ali sam zvuk vatre koja seče vazduh podigne adrenalin i onda postaje uživanje. Pokazuješ svoje veštine i krećeš se u ritmu muzike - priča Tijana dok pokazuje pokrete „izolacije", novog pravca u žongliranju.

Zimi ona i njene kolege po strasti vežbaju nove pokrete koje će demonstrirati na leto, kad im nije potreban prostor za vežbanje, već to rade i ispod mosta.

Govoreći o svojim planovima, Tijana ističe da je pored žongliranja, privlači rad u nevladinom sektoru, a kad je posao u struci u pitanju, želela bi da se bavi poslovnom psihologijom koja je sada, kaže, u ekspanziji.

- Nadam se da ću diplomirati na proleće. Što se žongliranja tiče, radimo na tome da se sa dobrom sinhronizovanom koreografijom nas šestoro pojavi na Evropskoj žonglerskoj konvenciji - priča Tijana Kabić o svojim planovima.

Kačket čuva kosu

Kada nastupa, Tijana Kabić maramom ili kačketom pokrije kosu jer, kaže, jedino što može da se desi je da slučajno zapali pramenje. Ipak, imala je i manji incident.

- Na samom početku sam se ispekla jer sam imala poi sa žicom koja se užari. Odmah sam napravila novi, sa šrafovima, pa više nema bojazni za obraze. Naravno, novi pokreti se vežbaju sa krpenim poiem, koji svako može napraviti od čarape u koju se stavi šaka pirinča - priča žonglerka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.