Platna kartica ili keš?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platna kartica ili keš?

Da li prilikom plaćanja bilo koje vrste računa koristite gotovinska ili bezgotovinska sredstva? Koliko se kartice smatraju bezbednim načinom i da li su one naša budućnost? Da li će i kada papirne novčanice otići u istoriju?

Debitne kartice, kreditne kartice, onlajn bankarstvo, mobilne aplikacije i mnoštvo drugih opcija na raspolaganju su svima onima koji prilikom plaćanja računa i kupovine žele da izbegnu gotovinu. Takva vrsta usluga ima brojne benefite za korisnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kažu u Vojvođanskoj banci.

"One su brže za korisnike, a važno je reći da su dovoljno bezbedne, zato što korisnici zapravo koriste najnovije tehnologije i sertifikate, kartične sinhronizacija, sertifikate za pravna lica, kao i sms kodove. Dodatno, svi ovi kanali su zapravo dramatično jeftiniji za korisnike, te korisnici na godišnjem nivou mogu korišćenjem ovih kanala ostvariti uštedu od par hiljada dinara", objašnjava Vjekoslav Stanković, direktor sektora Omni kanali u Vojvođanskoj banci.

Ideja da se u svetu ukine plaćanje gotovinom postoji već nekoliko godina, a Švedska je prva zemlja koja je donela konkretan datum za realizaciju te ideje. Od 2023. godine u Švedskoj više neće biti u upotrebi papirne novčanice. Sa druge strane, za većinu korisnika iz naše zemlje, odnosno 60 odsto, kako kaže statistika, novčanice su i dalje primarno sredstvo plaćanja.

Ipak, upravo to plaćanje karticom ima veliku ulogu u borbi protiv sive ekonomije, kaže ekonomski analitičar Dragan Ilić.

"Ono što je najvažnije, vezano je pre svega za državu, jer vi kada plaćate karticama, onda postoji trag o tom plaćanju. Dakle, taj novac ulazi u legalne tokove , ima svoj potpis i na taj način se i kasa i budžet više pune, kroz poreske prihode", kaže Dragan Ilić, ekonomski analitičar.

Ulazak novca u legalne tokove omogućava i veću bezbednost i sigurnost za korisnike, smatra Ilić. On dodaje i da korišćenje kartica spada pod višestruke sisteme zaštite, te teško može doći do zloupotreba, dok se određena nesigurnost ipak može pojaviti prilikom plaćanja putem interneta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.