Platite porez ili i visoku kamatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2015, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platite porez ili i visoku kamatu

Treća rata poreza na imovinu na naplatu dospeva 14. avgusta. Ko ne poštuje taj rok, rizikuje da plati visoku zateznu kamatu, ali i kaznu od preko 50.000 dinara. U Poreskoj uravi kažu da su svim obveznicima poreza na imovinu, a koji se plaća lokalnim samoupravama, rešenja za ovu godinu stigla.

Za razliku od zbrke kako se može opisati prethodna godina, ovogodišnja rešenja stigla su na vreme. Barem, većini. Ipak, ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da lokalne samouprave nemaju više obavezu da šalju opomene građanima koji su dužnici, niti da ih posebno obaveštavaju da će zbog neplaćene rate, protiv njih biti pokrenuta prekršajna prijava. A, kazne, baš i nisu simbolične.

"Od prošle godine kazne za neredovne platiše su predviđene članom 180 Zakona o poreskom postupku i iznose visinu dugovanog poreza, ali ne manje od 50 hiljada", Aleksandra Radak, poreska uprava Novi Sad.

Formula za obračunavanje poreza na nekretnine je u suštini jednostavna. Osnovica jeste tržišna vrednost nekretnine puta broj kvadrata. Na to se obračunava poreska stopa (0.2 - 1 odsto) čiji iznos zavisi opštine, zatim se obračunava umanjenje (0.8 odsto) za svaku godinu starosti nekretnine i umanjenje (50 odsto) ukoliko vlasnik  (10 odsto) živi u nekretnini. Ali, i uz takvu formulu, problemi se neretko pojavljuju.

Jedan od njih jeste i slučaj Radoslava D. koji rešenje o porezu na imovinu na kućnu adresu dobija redovno, uprkos činjenici da je preminuo pre 12 godina. Takva situacija pak nije usamljena, ističu u Udruženju potrošača "Prosperitet".

"Drugi problem koji se isto javlja jeste da su muž i žena živeli u porodičnom domaćinstvu, jedno od njih je preminulo, a i dalje stiže rešenje na porez na imovinu na živog i na upokojenog supružnika. Dakle, uopšte nije ažurirano, pa je prosto neverovatno", kaže Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet".

Ipak, većina tih problem nastaje zbog neiformisanosti građana, kažu u kancelariji zaštitnika građana.

"Najveći problem je u tome što građani u stvari nisu upoznati da svaku promenu su dužni da prijave PU u roku od trideset dana, tako da PU ne bija podatke od Katastra nepokretnosti i MUPa, ukoliko građani otuđe nepokretnost ili promene adresu prebivališta", veli Marina Popov Ivetić, Zaštitnica građana grada Novog Sada.

Istovremeno, kako kažu u kancelariji Zaštitnika građana, postoji tendencija porasta broja pritužbi, međutim, građani još uvek nisu u potpunosti upoznati sa svojim pravima. Istovremeno, prema podacima Poreske uprave i Zaštitnika građana, kada je reč o ovoj godini, još nema pritužbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.