Platili studije bivšem pomoćniku direktora

Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platili studije bivšem pomoćniku direktora

Sumnjive nabavke, zapušteni vodovodni sistem, prekomerno zapošljavanje rođaka, kumova i prijatelja, školovanje partijskih kadrova o trošku gradskog preduzeća, samo su neke od optužbi koje su juče izneli čelnici „Vodovoda i kanalizacije" na račun svojih prethodnika. Direktor Branko Bjelajac najavio je i pokretanje krivičnih prijava „i bar dvadesetak otkaza" u „Vodovodu".

Bjelajac je na jučerašnjoj pres konferenciji naveo da je donedavni pomoćnik direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saša Boškov „dan pre dolaska u 'Vodovod’ završio fakultet o trošku 'Čistoće’, gde je dotad radio, a 'Vodovod’ mu je platio master studije".

- Otkrili smo i da je napravio ugovor sa ćerkom na 100.000 dinara za prevod dokumentacije na engleski, iako u firmi plaćamo prevodioca. Samo po tom osnovu, protiv Boškova ćemo podneti dve krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnog ugovora. Gospodin je sad verovatno na letovanju u Grčkoj ili Turskoj - rekao je Bjelajac, itičući da su svi navodi potkrepljeni dokumentacijom.

Šef sektora za finansije Radomir Koruga kaže da je samo u 2007. godini „Vodovod" je za poslove vredne 27,5 miliona dinara angažovao „Put" bez tendera.

- Od 1. januara do 15. juna iskazan je gubitak od 230 miliona dinara, što je više od planiranog minusa na godišnjem nivou - objasnio je Koruga. On je napomenuo da tome kumuje i cena vode koja nije poskupljivala od 1. jula 2005. godine.

- U prvih pet meseci ove godine za stalno je zaposleno 78 ljudi, što nije zabeleženo u proteklih 20 godina. Naša mesečna obaveza za plate je oko 54 miliona dinara. U roku od tri godine zaposleno je oko 150 ljudi. U poslednjih četiri-pet meseci primljeno je u laboratoriju čak četiri diplomirana hemičara, imamo 10 pravnika umesto četiri, a umesto tri, četiri ekonomiste sada možemo da pokrijemo ceo Vol strit. Imamo dvadesetak sekretarica od kojih je gotovo svakoj „Vodovod" uplatio fakultete od dve do četiri hiljade evra, pa će ubrzo postati menadžeri i zahtevati odgovarajuća radna mesta. Za tri godine su platama „pojeli" prečistače otpadnih voda u Kaću i Rumenki - sumirao je Bjelajac.

On navodi i da je 2005. godine na mesto šefa pravnih poslova doveden čovek kojem je 2006. godine isplaćena otpremnina 743.000 dinara, kao tehnološkom višku, a na njegovo mesto primljen novi zaposleni.

Bjelajac: Popili više alkohola nego vode

- Kod nas se popilo više alkohola nego vode. Od 1. januara do 15. juna 2008. godine popijeno je od 1.200 do 1.300 limenki, mahom „hajneken" piva, 85 litara vinjaka „petice", 180 litara „viljamovke". Ko je pio? Rukovodstvo - rekao je direktor Branko Bjelajac. On kaže i da „Vodovod" ima više od 200 službenih mobilnih telefona, a svakom trećem zaposlenom se plaća i bonus za telefoniranje.

- Običaj je bio da kada se zaposliš, odmah dobiješ mobilni telefon i automobil, mahom „astru". Ni ne znam koliko imamo automobila - istakao je Branko Bjelajac.

Za toalete 60.000 evra

- Za dva toaleta u centrali preduzeća od ukupno tri kvadrata, plaćeno je 1.004.000 dinara. Obnova toaleta u Zličićevoj ulici, sedištu „Kanalizacije" koštala je više od 3,7 miliona dinara, ili oko 45.000 evra - rekao je Radomir Koruga. On je dodao i da je u junu 2007. godine unapred plaćeno 99 miliona dinara za osam specijalnih vozila za sektor kanalizacije bez ekonomske analize da li su potrebna, a dva još nisu stigla u preduzeće.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.