Plandište: Sajam u znaku ženskih rukotvorina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plandište: Sajam u znaku ženskih rukotvorina

Udruženje za turističku promociju opštine Plandište "Planadijum" organizovalo je danas deveti plandištanski sajam privrede i treći sajam socijalnog preduzetništva, na kojem su se ove godine našli izlagači iz zemlje i inostranstva.

Već tradicionalni sajam i ove godine je u prostoru Kulturnog centra u Plandištu okupio brojne izlagače, uglavnom rukotvorina žena iz brojnih udruženja iz plandištanske i susednih opština. Organizator, Udruženje za turističku promociju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opštine Planadijum, ove godine akcenat je stavilo na socijalno preduzetništvo.

"Skrećemo pažnju javnosti da se Zakon o socijalnom preduzetništvu što pre usvoji i da taj treći sektor najzad u Srbiji proradi i da počne da donosi, kao u ostalim zemljama Evropske unije, 10 posto učešća u bruto nacionalnom prihodu", kaže Goran Mikulić, organizator sajma iz Udruženja "Planadijum".

Medijator tribine na temu Razvoj socijalnog preduzetništva-treći sektor u Srbiji bila je prof. dr Milka Đukić koja je istakla važnost socijalnog rodnog preduzetništva, odnosno osnaživanja porodice i ženskog preduzetništva.

Strategija socijalnog razvoja preduzetništva treba da se zasniva, osim na "start-ap" programima i na pomoći gazdinstvima, malim preduzećima i zanatima, rekla je Milka Đukić,.Ona je istakla da je cilj da se podrže majke sa više dece da uđu u preduzetništvo i tu lokalna samouprava može dosta da pomogne.

"Opština Plandište podržava ovakve projekte , treba preći sa reči na dela i iskoristiti iskustva koja će se danas čuti i da se pokrenu mikro preduzeća", rekao je predsednik opštine Plandište Jovan Repac.

Sajam je otvorio Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam. On je rekao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava ovakve sajamske manifestacije koje afirmišu privredu, turizam, tradiciju i socijalno preduzetništvo.

Na brojnim štandovima bili su izloženi ručni radovi i drugi ukrasni predmeti rađeni rukama žena brojnih udruženja. Bilo je tu i tradicionalnih kulinarskih specijaliteta ovog kraja, ali i radova đaka koji su pokazali šta znaju. Sajam je pratio program koji su priredili đaci plandištanske Osnovne škole "Dositej Obradović", kao i pevači i grupe čijim je nastupom sajam zatvoren.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.