Pismo Vučiću: Nema istine bez kritike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2016, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Vučiću: Nema istine bez kritike

Izložba "Necenzurisane laži" je ogledalo vlasti, ističe u Otvorenom pismu više novinara, urednika i karikaturista, koji pozivaju Aleksandra Vučića da, prilikom razgledanja "takozvane izložbe", pokuša da shvati koliko je rizično sputavati istinu, plasirati laži i ohrabrivati agresivnost prema svima koji iskazuju javno drugačije stavove.

Otvoreno pismo u celini glasi:

"Istina je ključna reč za svakog ko želi da bude novinar, a istine nema bez kritike. Proglašavati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istinu i kritiku za laž pogubno je za slobodu izražavanja, državu, društvo u celini. Još je opasnije, u politički raspolućenoj Srbiji, praviti svojevrsne spiskove kritički nastrojenih novinara i novinarki.

Zato pozivamo Aleksandra Vučića da, večeras, dok razgleda takozvanu izložbu, pokuša da shvati koliko je rizično sputavati istinu, plasirati laži i ohrabrivati agresivnost prema svima koji iskazuju javno drugačije stavove i ubeđenja.

Izložba 'Necenzurisane laži' je ogledalo vlasti, a ne nas 'eksponata'. Zato je i odgovornost na istinskom autoru ove postavke Aleksandru Vučiću, predsedniku Srpske napredne stranke.

Odgovornost, pre svega, prema građanima Srbije, jer odnos predsednika najjače i najuticajnije stranke prema istini i kritici opredeliće pravac u kojem će se srpsko društvo kretati.

Potpisnici se ne stide ni odriču nijedne svoje rečenice, teksta, karikature ili naslovne strane. Naprotiv, ubeđeni smo, da svako od nas na svoj način doprinosi demokratskom razvoju Srbije i to ćemo i ubuduće činiti.

Bilo bi korisno kada bi to konačno shvatio i Aleksandar Vučić, zbog sebe, zbog novinara i novinarki, zbog građana Srbije. Bićemo veoma zadovoljni ako će mu poseta izložbi u tome pomoći", navodi se na kraju pisma.

Potpisnici su Predrag Koraksić Corax, Dušan Petričić, Dušan Mašić, Olja Bećković, Dragoljub Draža Petrović, Nikola Tomić, Žarko Jokanović, Vukašin Obradović, Tanja Jordović, Slaviša Lekić, Slobodan Georgijev, Branko Čečen i Marko Somborac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novinari pisali Vučiću: Rizično je sputavati istinu

Izvor: RTS, 25.Jul.2016

Grupa novinara uputila je otvoreno pismo i pozvala premijera Aleksandra Vučića da dok bude razgledao izložbu "Necenzurisane laži" pokuša da shvati koliko je "rizično sputavati istinu, plasirati laži i ohrabrivati agresivnost prema svima koji iskazuju javno drugačije stavove i ubeđenja". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.