Petrovaradinska tvrđava dobija novo ruho

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrovaradinska tvrđava dobija novo ruho

Radovi na obnavljanju puteva, fasada i krovova u delovima Petrovaradinske tvrđave su u toku, a osim aktuelne rekonstrukcije podgrađa, privodi se kraju i uređenje opservatorije i male stražare. Turisti iz celog sveta, koji ove godine posete podgrađe, Petrovaradinsku tvrđavu i Egzit, imaće priliku da vide novo ruho ulica i objekata na tim lokacijama.

Po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Opservatorija koja se nalazi na prilazu Hornverku, kao i Mala stražara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće obnovljene do jula, a radovi na ostalim objektima, planirani su za naredne godine.

"To su vojni objekti, stražare, prijavnice gde je bila stacionirana straža na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom 18. i 19. veka i takva imamo tri objekta: jedan u Honverku, jedan na Kolskom putu koji je najvidljiviji i ova Mala stražara koja je pored komunikacione kapije levo prema Honverku je bila u relativno lošem stanju, taj objekat je dodeljen društvu za očuvanje nebeskih tela. Mi smo imali gotov projekat i to se odlično složilo", kaže Siniša Jokić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Osim što je kulturno-istorijski spomenik od nacionalne važnosti i jedan od simbola Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava godinama je i omiljena destinacija turistima iz celog sveta, posebno u vreme trajanja festivala, zbog čega je deo sredstava za rekonstrukciju stigao upravo od Egzit fondacije.

"Opredelili smo se za faznu strategiju jer smo uvideli da svaki širi zahvat zahteva sistemski pristup, te će se u narednom periodu EXIT fondacija, zajedno sa partnerima, fokusirati na obnovu Petrovaradinske tvrđave segment po segment, kao i na stvaranje malih urbanih džepova na tvrđavi", ističe kaže Siniša Jokić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Projekat rekonstrukcije tvrđave po delovima, saniranje krovova, puteva i fasada, pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Egzit fondacije, podržali su i Grad Novi Sad i kompanija NIS, a dugoročni cilj je kompletna obnova Petrovaradinske tvrđave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.