Pet godina uspešnog rada Srpske filmske asocijacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina uspešnog rada Srpske filmske asocijacije

Srpska filmska asocijacija (SFA) obeležila je večeras pet godina rada tokom kojih je, kako je istakla izvršna direktorka Ana Ilić, od 16 osnivača - kompanija i pojedinaca iz filmske industrije porasla na 82 člana, uz široku mrežu partnera i prijatelja.

"Ponosni smo na to što smo okupili ljude iz naše branše, od kojih neki nisu čak ni komunicirali međusobno, a sada sarađuju na zajedničkim projektima", rekla je ona na proslavi godišnjice u hotelu "Metropol".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ranije su firme pojedinačno nastojale da dovedu strane projekte u Srbiju, a SFA pod jednim brendom promoviše Srbiju kao poželjnu destinaciju za snimanje inostranih filmova, televizijskih serija, dokumentaraca, reklama...

Ilićeva je istakla da je napravljena prva onlajn baza sa više od 500 lokacija i 4.000 novih fotografija, kao i da su na jednom mestu sakupljene sve informacije o procedurama za dobijanje dozvola za snimanje.

"SFA je razvila program za poslovno okruženje naklonjeno filmu i do sada je kao "film frendli" sertifikovala 25 gradova i opština, javnih preduzeća i institucija. Uspeli smo i da obučimo za različite stvari iz naše industrije više od 180 ljudi kroz 20 stručnih radionica i master klasova", dodala je ona.

Posebno je važno što je u Zakon o kinematografiji ušao član o podsticajima za strane producente. Nažalost, ukazala je Ilićeva, "još nismo uspeli da se to i sprovodi, ali nadam se da smo sada veoma blizu tome".

Procenjuje se da u Srbiju godišnje po osnovu snimanja stranih projekata uđe desetak miliona evra, a da bi ta suma mogla da bude znatno veća uz poreske olakšice i druge podsticajne mere.

Pored domaćih producentskih kuća koje pružaju usluge stranim kompanijama, korist od ovog biznisa imaju studiji za postprodukciju, agencije za iznajmljivanje opreme, hoteli, ketering firme i mnogi drugi koji su angažovani kada se neki projekat snima u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.