Pelješe automobile na parkingu

Izvor: Blic, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pelješe automobile na parkingu

Više ni ne brojim koliko puta su mi obili kola, čak ih više ne zaključavam da bih bar bravu sačuvao neoštećenu. Krali su mi alat, akumulator, rezervnu gumu... Vrhunac je bio kada su mi ukrali pribor za pecanje i dva stara albuma za slike koji su mi stajali iznad zadnjih sedišta - kaže Predrag Novković, vlasnik „juga".

Slično je prolazio i Dušan G. sa Limana 4, koji je nakon što su mu dva puta krali alat, delove i akumulator, par meseci svako veče vadio akumulator iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << auta, nosio ga u stan, da bi ga ujutru vratio u auto. Umoran od svega, Dušan je na kraju prodao kola jer nije mogao da izađe na kraj sa drskim lopovima.

Parkinzi po Novom Sadu su uglavnom neobezbeđeni, a ulična rasveta velikim delom neispravna, dok su pojedini u mrklom mraku. Mada nema pravila, najriskantniji parkinzi, prema učestalosti obijanja automobila, nalaze se u širem centru grada, u Ulici Josifa Runjanina, na Bulevaru Mihajla Pupina, Narodnih heroja i okolina „Spensa". Međutim, visokorizični su i parkinzi na Limanima, Šekspirova ulica, Detelinara, kao i delovi Novog naselja, gde ima mnogo vozila.

- Dobar deo provalnika su narkomanski ovisnici, koji ukradeni radio ili druge stvari prodaju ili zamene za narkotike. Pravilo gde najčešće provaljuju ne postoji. Nekad do te mere ne prezaju da ljudima „isped nosa" obiju auto - kaže Stevan Krstić, portparol novosadske policije, ističući da policija često obilazi parkinge baš iz ovog razloga.

Ukradena roba iz kola prodaje se ispod ruke na Najlon pijaci, gde opljačkani vlasnici često odu nakon što im je obijen auto i prepoznaju svoj alat ili druge ukradene stvari. Delovi kao što su akumulatori, dizalice, rezervni točak, felne, a ponekad čak i cele šoferšajbne, utope se na otpadima ili u auto-radionicama čiji vlasnik ne pita o poreklu robe.

- Jednog jutra sam krenuo na posao i imao sam šta da vidim. Na mom „golfu" je nedostajala kompletna šoferšajbna. Neko je jednostavno skalpelom isekao silikon koji je držao staklo i odneo celu šoferšajbnu. Kao u inat, prethodne noći je lila kiša, tako da je unutrašnjost kola bila natopljena vodom - kaže D. B. sa Novog naselja. Prema njegovim rečima, u tih deset dana samo na tom parkingu skinuto je oko 10 šoferšajbni, koje su se tada mogle nabaviti za 50 evra.

Dosta lopova se uhvati i na licu mesta, a neretko ih u krađi spreče i sami vlasnici automobila. Izvesni M. N. je uhapšen u momentu dok se provukao kroz prozor automobila koji je prethodno razbio i pokušavao da izvadi radio kasetofon. Međutim, njegove noge koje su virile kroz prozor izazvale su opravdanu sumnju prolaznika koji su odmah alarmirali policiju. Kasnije se ispostavilo da je M. N. za razbijanje prozorskog stakla koristio, ni manje ni više, svoju glavu, preko koje je navukao kapuljaču kako se ne bi isekao.

Pre nekoliko dana prolaznici u blizini „Spensa" prisustvovali su sceni u kojoj je policija uhvatila na delu dvojicu mladića koji su neposredno iz više auta parkiranih u okolini vadili radio-kasetofone. Broj zaplenjenih kasetofona koje su policajci izvadili iz rančeva osumnjičenih pokazao je da činjenice što je dan i što je zgrada novosadskog suda udaljena svega stotinak metara ni u čemu nisu sprečili mladiće da zaređaju po automobilima i okušaju sreću.

Reflektorima protiv lopova

Fizički ne možemo da obezbedimo sve parkinge, a uvođenje video nadzora je neizvodljivo i skupo. Međutim, uvođenje jake rasvete, kao što smo učinili na garaži iza SNP, gde smo postavili jake reflektore, umnogome je smanjilo obijanje vozila - kaže Radovan Jeknić, portparol „Parking servis". On je istakao da njihovi kontrolori imaju dobru saradnju sa policijom, tako da se često desi da upravo oni prijave sumnjive osobe na parkinzima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.