Patrijarh Porfirije posetio i besedio u Sremskim Karlovcima povodom 50 godina od osnivanja Brankovog kola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 17:45

Patrijarh Porfirije posetio i besedio u Sremskim Karlovcima povodom 50 godina od osnivanja Brankovog kola

Na jubilarnom 50. Brankovom kolu Njegova svetost Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije održao je danas parastos Aleksiju Branku Radičeviću, zajedno sa episkopom sremskim gospodinom Vasilijem, karlovačkim sveštenstvom i bogoslovima u Sabornoj crkvi crkvi Sv. oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima. To je prvi put uopšte da jedan patrijarh srpski drži parastos Aleskiju Branku Radičeviću.

Potom je na jubilarnom 50. Brankovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolo, Patrijarh srpski gospodin Porfirije govorio na temu: O miru. Predstavljajući Patrijarha, Nenad Grujičić je naglasio višedecenijsku bratsku saradnju u skavu Božju u okviru „Hrišćanskih tema“ na Brankovom kolu.

Govoreći o miru, Patrijarh srpski gospodin Porfirije podsetio je na ličnost i delo Vladete Jerotića, njihovu duhovnu i životnu vezanost, i, konačno – dolaske i predavanja na Brankovom kolu tokom proteklih decenija. Izuzetno predavanje o miru finiširalo je porukom da svako od nas trebalo bi da pronađe harmoniju i mir u sebi, najpre. Patrijarh je istakao značaj jevanđeoskih poruka i takvoga načina života kao svojevrsni recept za postizanje mira u sebi, sa drugima, ali i – u harmonizaciji Neba i Zemlje kroz aspekt postignutog mira u ljudima .

Patrijarh srpski gospodin Porfirije naglasio je radosno da je u Sremske Karlovce danas došao zbog Brankovog kola i njegovog domaćina, zbog velikog jubileja i njegovog značaja, i dabome i zbog Branka Radičevića. Nenad Grujičić je na početku i na kraju programa pročitao po deo iz Brankove pesme „Molitva“ kojom inače započinje Antologija srpske pozije (1847-2000) u izdanju Brankovoga kola (2011, 2012).

Patrijarh Porfirije otvorio je i zanimljivo pitanje na temu Branka Radičevića kao pesnika romantizma naglašavajući da on jeste to, ali ne samo to, već i pesnik-hrišćanin koji oseća i slavi Tvorevinu Božju kao delo Pesnika-Stvoritelja.

Mirović prisustvovao besedi Patrijarha Porfirija

"Upoznao sam Njegovu Svetost sa našim planovima za obnovu ovog mesta i prisustvovao sam njegovoj besedi na temu Mira. Napisao sam m velikim slovom jer je veoma često mir nedostižan", navodi se na Instagram profilu predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine, Igora Mirovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.