Pašalić: Nedovoljna svest društva o značaju zaštite na radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2018, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Nedovoljna svest društva o značaju zaštite na radu

Pogibija dvojice radnika u Narodnoj biblioteci u Beogradu predstavlja upozorenje da su nedovoljno razvijena svest nadležnih organa, ali i čitavog društva o značaju bezbednosti radnika, kao i zaštiti radnika na radu i dalje uzroci ovakvih nesrećnih događaja, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"U ovom slučaju pitanje nadležnosti i odgovornosti državnih organa u sistemu zaštite imovine i lica, te primena zakonskih mera predstavljaju ključno polazište za postupanje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže Pašalić.

On je dodao da će od nadležnih zatražiti izjašnjenja iz njihovog delokruga rada kako bi se utvrdili propusti koji su doveli do pogibije radnika.

Pašalić takođe očekuje da će okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci biti što pre rasvetljene, a javnost obaveštena o rezultatima istrage.

Onu saopštenju podseća da država garantuje potpunu bezbednost i zaštitu radnika na radnom mestu i svako ugrožavanje i kršenje tih prava mora biti najstrože sankcionisano.

Prava, obaveze i odgovornost u vezi sa bezbednošću radnika garantovani su zakonima, a uređuju se i posebnim kolektivnim ugovorima, te posebnim aktima poslodavaca, kaže ombudsman i dodaje da svi učesnici u radnom procesu moraju biti informisani o svojim pravima i obavezama, posebno u situacijama kada su ugroženi ljudski životi i imovina.

Pre dva dana u arhivu Narodne biblioteke u Beogradu došlo je do curenja gasa, a od posledica gušenja dve osobe su stradale.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.