Parketar Đura čuva zanat od zaborava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2018, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parketar Đura čuva zanat od zaborava

Biti zanatlija u Srbiji, nekada je bio veoma cenjen i častan izvor prihoda, koji je omogućavao pošten život uz puno muke i truda. Tako su i Rumljani imali svoje zanatlije, kalfe i šegrte, koji su posao učili godinama. Danas je u Rumi ostao tek po koji čovek, koji verno čuva prošlost od zaborava. Jedan od njih je i parketar Đura.

Ruma je u prošlosti bila poznata kao varoš zanatlija. Tu se se sretali mnoge kalfe i šegrti, i šta god da je trebalo da se napravi ili popravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rumljanima nije bilo strano. Zanatlija koji i danas neguje stare običaje, ali još uvek svojim rukama može dosta toga da uradi, jeste Đura Drvenica iz Rume, najstariji parketar u Sremu.

Zanat se nekada veoma cenio, a zanatlije se međusobno pomagale i nisu dozvolili da nekom propadne posao. Kako kažu, to je vreme kada se mnogo radilo, poštovao rad i ljudi međusobno pomagali.

Istorija kaže da se najznačajniji događaj za zanatstvo Rume desio se 1818. Godine, kada je car Franc II Rumskim zanatlijama dao povelju po kojoj mogu slobodno da se udružuju i bave svojim zanatima.

Podsećanja radi, podovi su se još od antike prekrivali grubo otesanim širokim daskama. Prvi parket, nalik na današnji, pojavio se 1684. godine . Do danas se parketarstvo razvilo u gotovo zasebnu granu primenjene umetnosti, ističu stručnjaci, pa se zato s pravom može reći da je naš sagovornik, još od malih nogu stvorio pravi doživljaj kada je prvi put ugledao parket, kako nam i sam kaže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.