Pančevo: Zbog nevakcinisanja 26 prijava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2017, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Zbog nevakcinisanja 26 prijava

U Pančevu je podneto 26 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Prvi zahtevi dobijeni su u aprilu i još uvek su u proceduri, tako da do sada nije doneta nijedna presuda.

"Od tih 26 zahteva, 5 zahteva je odbačeno zbog procesnih nedostataka odnosno u tim slučajevima je nastala zastarelost prekršajnog gonjenja to znači da ti postupci nisu pokrenuti u zakonskom roku. Ostali predmeti su u radu kod postupajućih sudija", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže Ivana Petković Topalović, sekretar Prekršajnog suda u Pančevu.

U ovakvim slučajevima ako sud donese odluku da su roditelji krivi propisane su novčane kazne a prema proceni sudije moguće je i izricanje sudske opomene.

Posebno ako u međuvremenu roditelji ispune zakonsku obavezu i vakcinišu dete. Podsećamo da je i Zakonom o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti imunizacija obavezna.

"Što se tiče postupaka sudije mogu novčane kazne su od 10.000 do 20.000 dinara ukoliko se radi o Zakonu o sanitarnom nadzoru. Ukoliko se radi o Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kazne su od 30.000 do 150.000 dinara", objašnjava Ivana Petković Topalović.

Oko MMR vakcine bilo je najviše polemike. Ipak i pored čestih priča o štetnosti u Pančevu je većina roditelja vakcinisala decu.

"Za 2016. godinu kada je u pitanju vakcina morbila, rubela, parotita to je MMR obuhvat vakcine je preko 98 odsto. Stvarno sam zadivljena da roditelji Južnobanatskog okruga apsolutno priznaju struku i u 2016. godini samo 56 roditelja nije dozvolilo da se vakcinišu deca", kaže dr Slađana Tomić specijalista epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje Pančeva.

Kada se govori o važnosti imunizacije, dr Tomić je podsetila i na aktuelnu situaciju u Ruminiji gde je u toku epidemija malih boginja, u kojoj je više hiljada obolelo, a ima i smrtnih slučajeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.