Pančevo: Procena štete od grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2019, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Procena štete od grada

Grad i obilne padavine pogodili su pre dva dana deo dolovačkog atara. Na nekim njivama šteta je potpuna i zbog toga je Pančevo formiralo komisiju za procenu štete.

Žetva pšenice trebalo bi da počne za koji dan ali za mnoge poljoprivrednike iz Dolova koji imaju njive prema Deliblatskoj peščari žetve neće biti.

Grad, jaka kiša i vetar načinili su štetu na kako se procenjuje oko 8.000 hiljada hektara zemljišta u dolovačkom i kovinačkom ataru. Na pojedinim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njivama uništeno je sve, a sada je nemoguće nešto uraditi.

"Meni je ovde uništeno 8 lanaca samo na ovoj parceli. Ukupno 17 lanaca sa ostalim parcelama jako je velika šteta", kaže Milan Vuković", poljoprivrednik iz Dolova.

"Meni je u ovom potezu uništeno više od 20 hektara što pšenice, suncokreta, kukuruza. Zaista nemam čemu da se nadam", smatra Draga Đurđev, poljoprivrednik.

"Šteta je od 30 do 100 posto. Padao je grad veličine teniske loptice, došao je oblak iz Ilandže možete da zamislite koliki je to oblak bio kad je sve ovo zahvatio", objašnjava Mihajlo Čojbašić, poljoprivrednik.

"Mislim da bi ovde trebale i vlasti da se umešaju da pomognu jer nekima je uništeno sve", kaže Slađan Anđelković, ratar.

Zbog toga je formirana komisija koja će utvrditi štetu.

Sada je neophodno da poljoprivrednici što pre popišu parcele i, zajedno sa članovima Komisije, obiđu pogođene useve.

"Oni će u narednim danima biti na terenu i nakon toga će mi dostaviti izveštaj koji ću poslati vladi Srbije, komisiji za štete nastale u poljoprivredi kao i pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu. Sve primedbe ćemo uzeti u razmatranje, zakazali smo novi sastanak u prostorijama GU Pančevo već 3.jula pa ćemo zajednički raditi na tome", kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Ratari iz Dolova nadaju se da će ovoga puta dobiti pomoć jer kako kažu, neće moći da zasnuju novu proizvodnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.