Pančevo: Isplaćene otpremnine za svih 185 bivših radnika ATP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2020, 18:57

Pančevo: Isplaćene otpremnine za svih 185 bivših radnika ATP

Nova gradska vlast u Pančevu isplatila je otpremnine za svih 185 bivših radnika ATP-a koji su proglašeni tehnološkim viškom. Time su okončani njihovi višemesečni pokušaji da ostvare svoja prava praćeni protestima i blokadom javnog prevoza.

Prva odluka novog saziva Skupštine Pančeva bila je donošenje ranije pripremljenog rebalansa budžeta radi obezbeđivanja sredstava za isplatu otpremnina bivšim radnicima ATP-a. Novoizabrani gradonačelnik kaže da je lokalna vlast, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svesna svojih obaveza htela da izbegne dalje komplikacije ovog pitanja i naročito sudske sporove sa radnicima.

"Protesti koji su bili prisutni u proteklom nekom periodu, određene grupe su pokušale da to politizuju, da zloupotrebe zaposlene ATP-a u svoje neke verovatno privatne ciljeve. Sa ovim činom danas mi želimo da stavimo tačku, da jednostavno stavimo do znanja kompletnoj celokupnoj javnosti da Grad Pančevo nije u sukobu sa svojim građanima, da nije u sukobu sa svojim preduzećima i zaposlenim unutar tih preduzeća", izjavio je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Radnici su u više navrata tokom prethodna dva i po meseca protestovali, i čak prekinuli javni prevoz na nekoliko dana da bi se izborili za svoja prava.

"Mogu da kažem da se završila jedna agonija za radnike ATP-a. Ujedno bi želela da se izvinim građanima koji su zbog naših protesta morli da traže alternativne prevoze i da se izvinim Pantrensportu koji na neki način nije kriv. Nije kriv što smo njega blokirali, ali on se našao u našoj firmi u kojoj smo mi bili još radnici", istakla je Gordana Belča, predsednica Sindikata "Nezavisnost".

Na kraju, ipak ostaje žal za ugašenim Javnim transpoprtnim preduzećem, nekada jednim od najvećih u bivšoj Jugoslaviji.

"Mi radnici stari može da žalimo i da se sećamo ATP-a koji je ovde živeo 72 godine, od 1948. godine. Ostala je neka seta. Ipak, hgrađani Pančeva su dobili sa ovim novim koncesionarom nove autobuse, klimatizovane autobuse. Ipak je to mnogo bolje nego što su bili naši autobusi zadnjih godina, ali šta da radimo. Točak istorije mi da zaustavimo ne možemo", naveo je Milan Marković, bivši predsednik Samostalnog Sindikata.

Ostale su međutim i tužbe Pantransporta protiv pojedinih radnika ATP-a zbog materijalne štete koje je to privatno preduzeće pretrpelo tokom protesta i onemogućavanja obavljanja javnog prevoza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.