Palić: Danas počinje 15. Festival evropskog filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palić: Danas počinje 15. Festival evropskog filma

SUBOTICA - Na 15. Festivalu evropskog filma "Palić 2008", koji zvanično počinje danas uveče na Letnjoj pozornici na Paliću, do 25. jula biće prikazano oko 70 umetničkih ostvarenja u tri takmičarska i više pratećih programa.

Na svečanom otvaranju počasni gost će biti slavni britanski reditelj, scenarista i producent Ken Louč (72). Autoru filmova "Ovo je slobodan svet", "Vetar koji njiše ječam", "Za zemlju i slobodu", "Zovem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se Džo" tom prilikom biće uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji.Kako je najavljeno, među zvanicama na ceremoniji biće i novi ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Kao prvi u glavnom programu biće prikazan, van konkurencije, film domaće produkcije "Peščanik" reditelja i scenariste Sabolča Tolnaija, koji je inspirisan delom književnika Danila Kiša, a većim delom je sniman upravo na Paliću.

Takmičarski program počeće izraelskim filmom "Limunovo drvo", u prisustvu reditelja Erana Riklisa, koji je za to delo dobio nagradu publike na festivalu u Berlinu.

Za svečano zatvaranje festivala predviđeno je uručenje nagrade "Aleksandar Lifka" među domaćim autorima, a dobitnik je ove godine Goran Paskaljević, kao i prikazivanje, van konkurencije, srpskog filma "Ljubav i drugi zločini" mladog reditelja Stefana Arsenijevića.

Glavni takmičarski program

Selektor glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin odabrao je za konkurenciju 11 filmova iz devet zemalja - Izraela, Nemačke, Rusije, Irske, Norveške, Finske, Švedske, Rumunije i Bugarske, ali će se kao koproducenti predstaviti i kinematografije Francuske, Slovenije i Mađarske.

O priznanjima "Zlatni toranj" za najbolji film, "Palićki toranj" za najbolju režiju i Specijalna nagrada odlučivaće međunarodni žiri.

Članovi su reditelj Dror Šaul (Izrael), producentkinja Martina Blajs (Nemačka), glumica Maria Popistašu (Rumunija), reditelj Srđan Vuletić (Bosna i Hercegovina) i glumica Lena Bogdanović (Srbija).

"Teme filmova u glavnom programu pretežno su fokusirane na porodicu i odnose unutar te zajednice, kao i na ljubav - njeno nalaženje i gubljenje u različitim generacijama, dok su žanrovi vrlo različiti - od komedije i drame do animacije", najavio je selektor Nikitin, inače saradnik Berlinskog festivala.

Ostali takmičarski prgrami

On je zajedno sa mladim filmskim poslenikom Petrom Mitrićem birao i naslove za takmičarski program "Paralele i sudari", koji je ranije bio posvećen našem regionu i tranziciji, a sada je proširen na celu Evropu i pitanja egzistencije uopšte.

U bioskopu "Jadran" u Subotici biće prikazano deset filmova koji konkurišu za nagradu "Gorki list tolerance award".

Odluku o laureatu doneće međunarodni žiri kritike - dr Jožef Šnele, Mihaj Ćirilov i Dean Sinovčić. Mitrić je odabrao i tridesetak dugometražnih i kratkih filmova za takmičarski program "Mladi autori Evrope", koji se prikazuje u kasnim satima na obali Palićkog jezera. Posle projekcija biće organizovan niz muzičkih koncerata.

I za taj progam je uvedena nagrada, simboličnog naslova "Underground spirit", a prvi dobitnik je nezavisni sineasta iz Francuske F. J. Osang, koji će biti gost festivala.

Ove godine dva nova ciklusa filma

U pratećim programima u sali Otvorenog univerziteta u Subotici biće prikazivan tradicionalni ciklus "Novi mađarski film", zatim "Novi izraelski film", a od ovog leta uvedena su i dva nova ciklusa - filmovi za decu i ekološki dokumentarci.

Direktor festivala je Radoslav Zelenović, a predsednik Upravnog odbora Branislav Lečić. Festival organizuje Otvoreni univerzitet u Subotici, čiji je direktor Blažo Perović. Ulaznice za glavni progam koštaju 200 dinara, a ostale projekcije su besplatne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.