Pada cena svinjskog mesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2016, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pada cena svinjskog mesa

Posle naglog poskupljenja svinjskog mesa, u julu, cena ove namirnice počela je da pada. Sada je za kilogram svinjskog buta bez kostiju potrebno izdvojiti oko 460 dinara, što je oko 22 odsto manje nego pre mesec dana.

Pojeftinjenje svinjskog mesa za skoro sto dinara potrošači nisu doživeli kao olakšicu, a prodavci tvrde da nije uticalo ni na bolju prodaju. Jednostavno, kupuje ko koliko mora, u skladu sa kućnim budžetom.

Prethodno poskupljenje mesa od 30 odsto dovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je do blagog pada prodaje, kako u mesarama, tako i u trgovinskim lancima.

"Cene se kreću od 440 do 450 dinara u zavisnosti da li je svinjsko mesto sa kosti ili bez kosti. Ono što svakako raduje potrošače jeste sve niža cena svinjskog mesa", kaže Olivera Ćirković iz Univereksport a.

Ukoliko se cena proizvoda zaista formira prema vrednosti sirovine, meso bi sada moglo biti i jeftinije, kažu stručnjaci.

U nacionalnoj organizaciji potrošača tvrde da su upravo potrošači ti koji su uticali na pojeftinjenje svinjskog mesa, nakon njegovog naglog poskupljenja u proteklih mesec i po dana.

"U ovom slučaju je pobedio osnovni ekonomski princip a to je zakon ponude i potražnje. Čim je pala potražnja vrtoglavo je pala i cena", objašnjava Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacija potrošača Srbije.

Trgovci poručuju da ne očekujemo nova poskupljenja, kao i da će cena piletine ostati ista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.