PUNA ČAŠA HLORA

Izvor: Kurir, 04.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUNA ČAŠA HLORA

Voda iz subotičkog vodovoda prepuna je dezinfekcionog sredstva, zbog čega je naložena hitna promena načina prečišćavanja

SUBOTICA - Po nalogu Pokrajinske sanitarne inspekcije, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Subotice moraće da pronađe drugi način dezinfekcije vode za piće jer se dosadašnja metoda hlorisanja vode na glavnom izvorištu kod „Zorke“ pokazala nedovoljno efikasnom. Naime, hlor na ovaj način ne dospeva do svih delova mreže u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jednakoj meri. Zbog toga je inspekcija naložila „Vodovodu“ da se dezinfekcija ubuduće radi što ravnomernije, pa se pristupilo pripremi za izgradnju stanice, to jest šahta velikih dimenzija koji će služiti za dohlorisanje, a nalaziće se kod Građevinskog fakulteta.

- Koncentracija hlora kod potrošača koji su bliže izvorištu velika je, ne prelazi maksimalno dozvoljenu vrednost ali je blizu granice, pa nam je cilj da tu sliku ujednačimo - kaže Čila Milić-Rafaj, diplomirani inženjer tehnologije i šef kontrole kvaliteta pitke vode u laboratoriji subotičkog „Vodovoda“.

Ona dodaje da trenutno, odnosno u poslednjih desetak dana otkako su počeli radovi zbog kojih je zatvoren glavni vod, voda ide u centar drugom magistralom, Halaškim putem, dok su u snabdevanje uključeni svi raspoloživi kapaciteti „Vodozahvata 2“.

- Osim što ulažemo napore da održimo pritisak u mreži, pojačali smo bakteriološku kontrolu tako što uzimamo veći broj uzoraka i ovu neprerađenu vodu stalno hlorišemo. Zbog toga su stanovnici Malog Radanovca, na primer, koji inače dobijaju vodu sa „Vodozahvata I“, i navikli da nema hlora, a sada se žale da ga osećaju u vodi - kaže naša sagovornica.

Izgradnja same stanice počeće u sredinom aprila, a trenutno su u toku radovi na podizanju takozvanog muljnika u neposrednoj blizini subotičke hale sportova, mesta s kojeg će vodovodna mreža moći da se ispira, i oni će potrajati još neko vreme. Radi se i prevezivanje postojećeg voda, uz sve pomenute mere predostrožnosti da građani ne osete promene ni u kvalitetu vode niti u pritisku.

- Angažovanje pre svega na poboljšanju kvaliteta vode za piće ujednačavanjem dezinfekcije u svim delovima mreže nije došlo iznenada, jer smo o tome u „Vodovodu“ razmišljali tri godine unazad i tražili rešenje zajedno sa sanitarnom inspekcijom - kaže inženjer Dragan Vučetić, tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije“. On dodaje da je reč o izgradnji podzemnog objekta velikih dimenzija, zbog čega se odustalo od nekih drugih lokacija u gradu, gde nema dovoljno prostora, kao na primer u Preradovićevoj ulici, gde je prvobitno trebalo da bude.[ antrfile ]

REKONSTRUKCIJA ČVORIŠTA

Dragan Vučetić, direktor „Vodovoda i kanalizacije“, ističe da su do sada završili rekonstrukciju čvorišta na kojem se ukrštaju primarni vodovi, pa su tako najgrublji radovi, koji su praktično ugrožavali vodosnabdevanje i funkcionisanje čitavog sistema, uspešno okončani. Ostalo je, međutim, još dosta posla, ali manje problematičnog nego dosad, i kad se sve to završi, u aprilu ove godine počeće podizanje glavnog objekta u dvorištu Građevinskog fakulteta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.