PROPAST GRADSKOG PREDUZEĆA Stanu preti stečaj

Izvor: Blic, 24.Sep.2015, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROPAST GRADSKOG PREDUZEĆA "Stanu" preti stečaj

Grupa radnika novosadskog "Stana" pokrenula je uvođenje stečaja u ovo javno preduzeće, iako su gradske vlasti formirale radnu grupu za reorganizaciju firme. Druga grupa radnika, međutim, najavljuje peticiju za sprečavanje stečajnog postupka.

Propadanje „Stana“, protiv koga je tužbe za zaostale zarade podnelo skoro 90 odsto radnika, kulminiralo je juče kada je nekoliko predstavnika privatnih firmi na aukciji kupilo vozila „Stana“ koja su prodata zbog duga. Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušali da preuzmu devet kupljenih pik-apova i dva kamiona sa dizalicom iz kruga preduzeća, ali su ih u tome sprečili zaposleni u „Stanu“.

Kupci su prvo, zajedno sa izvršiteljima i policijom, pola sata čekali da uđu u firmu koja je bila zaključana. Kada su nakon intervencije policije ušli u preduzeće, nisu uspeli da preuzmu vozila jer „niko nije znao gde su ključevi“.

- Moramo odložiti preuzimanje vozila. Ona će biti preuzeta za koji dan uz asistenciju policije. Novi vlasnici su kupili vozila i po zakonu im ona pripadaju - rekla je izvršiteljka Tamara Gucunja.

Izvršitelji su nedavno popisali svu pokretnu i nepokretnu imovinu - od automobila, dizalica, kamiona do računara i klima-uređaja zbog dugova za plate. U ovoj godini oko 270 radnika dobilo je samo pola januarske i 75 odsto majske plate.

Zoran Radosavljević, predsednik sindikata komunalaca, ocenjuje da je dobro to što je stopirano preuzimanje vozila. Pokretanje stečajnog postupka za njega je potpuni promašaj.

- Ukoliko se dozvoli stečajni postupak, sav teret će pasti na osnivača, odnosno grad Novi Sad. Ne znam zašto to rade pojedini radnici i šta žele time da postignu, jer je većini u interesu da sačuvaju preduzeće i da ga ponovo pokrenu kako bi imali od čega da žive - kaže Radosavljević i napominje da je grad Novi Sad voljan da učestvuje u rešavanju problema oko isplate zarada i da firmu postavi na noge.

Račun „Stana“ je od 30. maja u blokadi na iznos blizu 70.000.000 dinara. Otad im ni JKP „Informatika“ ne uplaćuje 30.000.000 dinara mesečno, koje prikupi od Novosađana za odžačarinu i održavanje stanova.

Komentar od rukovodstva JKP „Stana“ nismo uspeli da dobijemo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.