PIK Bečej: Priprema stočne hrane za zimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIK Bečej: Priprema stočne hrane za zimu

Lagerovanje stočne hrane itekako je važno u odgoju goveda. Međutim, to istovremeno predstavlja i ne mali problem za uzgajivače jer je potrebno da hrana tokom zimskih meseci ostane jednako dobrog kvaliteta.

Na stočarskim farmama PIK-a Bečej proteklih nekoliko dana, uporedo sa tekućim poslovima pripremaju stočnu hranu za narednu zimu. Posao im je olakšan višenameskom specijalnom mašinom.

"Radi se o mašini koja služi da se krmna hrana lageruje u najlon kobasicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Može da se lageruje sirovi i suvi rezanac, pivski treber kao i silaža i senaža. Odnosno, sva kabasta hrana koja se koristi u govedarstvu", rekao je tehnički rukovodilac RJ Govedarstvo, PIK-a Bečej Dušan Saravolac.

Za Kombinat u stečaju ovo je bila preskupa mašina. Međutim, ovom uzornom kolektivu, koji je u nezavidnoj situaciji ne svojom krivicom, pomoć je stigla sa strane.

"Mašina je dobijena od Udruženja proizvođača mleka koji su podigli kredit kod Imleka. Njena vrednost je 60 hiljada evra i biće davana svim proizvođačima mleka koji su snabdevači Imleka i članovi Udruženja mleka", dodao je Saravolac.

A da se radi o pravom čudu tehnike koji itekako olakšava posao skladištenja govori i činjenica da za samo sat vremena uskladišti vagon i po hrane. To znači da mašina jednu najlon kobasicu dugu pedeset metara, u koju stane dvadesetak vagona stočne hrane, napuni za osmočasnovno radno vreme.

"Nama puno znači ova mašina jer nemamo skladišnog prostora za rezanac za potrebe cele sezone. Sada hranu lagerujemo u ovim kobasicama iz kojih može da se koristi tokom cele godine bez promene kvaliteta", rekao je Dušan Saravolac.

Već narednih dana mašina će raditi na drugim stočarskim farmama u opštini Bečej a koje su, kao i PIK, snabdevači beogradskog Imleka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.