PAORI ZA KOMPJUTEROM

Izvor: Kurir, 15.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAORI ZA KOMPJUTEROM

Dvanaest farmera iz kikindske opštine na informatičkoj obuci za vođenje računovodstva u svojim gazdinstvima

KIKINDA - Želeći da naši poljoprivrednici što pre uhvate korak sa evropskim farmerima, koji se na svojim gazdinstvima podjednako uspešno bave proizvodnjom hrane i knjigovodstvom, resorno ministarstvo i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada pokrenuli su obuku za vođenje računovodstva preko računarskih programa. Uzdajući se u narodnu "Bez muke nema nauke", dvanaest >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poljoprivrednika iz kikindske opštine rešilo je da svakodnevne naporne poslove na njivi ili štali podredi informatičkoj obuci i radu na računaru. Nakon završenog kursa biće obučeni za samostalno vođenje računovodstva. Obuka se obavlja u Poljoprivrednoj stanici Kikinda, pod nadzorom stručnjaka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

- Nije jednostavno, ali će mi pomoći da ovaj posao više ne obavljam peške, pomoću olovke i papira. Kompjuter to radi mnogo brže, efikasnije i jednostavnije. Na taj način steći ću pravi uvid u poslovanje gazdinstva - kaže Goran Mikalački iz Bašaida.

Ovaj mladi farmer jedan je od najvećih proizvođača mleka u kikindskoj opštini. Obrađuje 50 hektara plodne banatske crnice, drži 50 muznih krava i 25 steonih junica. Mikalački priznaje da samo uz dodatnu edukaciju, ali i povoljne kredite, njegovo gazdinstvo može da napreduje. Sa tom konstatacijom slažu se i ostali polaznici tečaja. U Poljoprivrednoj stanici Kikinda poslednjih godina se na sličnim kursevima informatički opismenilo više desetina paora. Oni kažu da sada mogu nesmetano da se upoznaju sa kretanjem na tržištu poljoprivrednih proizvoda i posluju bez posrednika, što ih približava njihovim kolegama iz Evropske unije.

Tokom februara upriličena je besplatna edukacija zainteresovanih poljoprivrednika iz kikindske opštine kako bi se mladi zadržali na selu, a paori stekli nova znanja. Oni su s pažnjom pratili predavanja iz oblasti ratarstva, povrtarstva, stočarstva, vinogradarstva, uzgoja pilića, ribe i proizvodnje stočne hrane. Nakon predavanja poljoprivrednici su dobili sertifikate, zahvaljujući kojima bi trebalo da imaju nesmetan pristup državnim novčanim fondovima. U kikindskoj opštini postoji oko 4.700 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.