PA: Skup o trgovini ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Skup o trgovini ljudima

U Pančevu se održava dvodnevna multisektorska obuka o primeni indikatora za preliminarnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima. Kako bi se blagovremeno delovalo i žrtve trgovine identifikovale na vreme obuke će biti organizovane širom Srbije u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Najčešće žrtve trgovine ljudima su žene i deca, siromašne osobe ali i radnici. Ipak, u lancu eksploatisanja i trgovine ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može završiti svako i upravo je zato važno blagovremeno otkrivanje I identifikacija žrtava. Podaci govore da je prošle godine u našoj zemlji najviše bilo slučajeva radne eksploatacije.

"Nekada je trgovina ljudima više bila zastupljena u ruralnim sredinama a danas u urbanim. Nekada je najviše bilo seksualne zloupotrebe a sada je radna eksploatacija. Podaci iz prošle godine govore da je u 81 odsto slučajeva u pitanju bila radna eksploatacija. Takođe ranije je bila transnacionalna odnosno trgovina ljudima izvan granica zemlje a sad je sve više slučajeva,odnosno sve vidove trgovine ljudima imamo u našoj zemlji", kaže Anđelija Đolović, savetnik u Pokrajinskom zavodu za socijalnu zaštitu

U Pančevu postoji lokalni tim koji se bavi ovim problemom . Oni deluju preventivno i rade na stalnoj aktuelizaciji ove teme. U narednom periodu cilj im je edukacija dece i mladih.

"Mi smo kao Grad usvojili jedan akcioni plan za naredne tri godine u smislu preventivnih aktivnosti . U završnoj smo fazi pripreme i računamo da ćemo od jeseni krenuti sa edukacijom po osnovnim i srednjim školama pa čak i vrtićima", kaže Suzana Jovanović, Gradska većnica za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Kako bi se preventivno delovalo neophodno je uključivanje svih institucija sistema i nevladinih organizacija koji se bave ovim problemom .Ono što je bitno, a što je i cilj radionice i obuke je uspostavljanje jasnih pokazatelja za prepoznavanje i identifikaciju žrtava trgovine ljudima i zato će ovakve obuke biće organizovane u 25 gradova i lokalnih samouprava širom Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.