PA: Premijera predstave Škrti berberin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2016, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Premijera predstave "Škrti berberin"

U okviru predstojećeg 6. Bijenala umetničkog dečjeg izraza, koje će se od 13. maja do 16. juna u Pančevu održati pod sloganom "U vrtu različitosti!", biće održana i srpska premijera komada "Škrti berberin" čuvenog dramskog pisca Aleksandra Popovića.

Predstava "Škrti berberin", Aleksandra Popovića u režiji Petra Pejakovića rađena je u koprodukciji Kulturnog centra Pančeva i dečje scene Pođi tuda, sa BAST produkcijom iz Beograda, organizacijom BUDI i Kotorskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozorišnim festivalom za decu.

"Škrti berberin" predstavlja jednu od najlepših domaćih bajki za decu, a ove godine navršava se 20 godina od smrti jednog od najvećih dramskog pisca Aleksandra Popovića. Poznat je po komediji i satiri, ali i bogatom opusu za decu i u dramskom i u televizijskom stvaralaštvu. Pisao je i romane, ali je manje poznato da je bio izuzetno vešt majstor priča za decu. Aleksandar Popović je veoma dobro poznavao dečije biće budući da je i sam bio roditelj, a naprosto je imao osećaj za to šta deci treba. Uz Duška Radovića i Dragana Lukića, Aleksandar Popović krčio je put drugačijoj, savremenoj književnosti za decu.

Na osnovu ovog zanimljivog teksta, reditelj Petar Pejaković, uz mladu glumačku podelu, na potpuno nov način vraća ovu lutkarsko igranu predstavu na scenu i sa njom oživljava poučnu priču uz koju su odrasle mnoge generacije. U predstavi će igrati glumačka podela iz Pančeva: Mladen Sovilj, Jovan Popović, Miloš Lazarov, Alisa Lacko i Branislav Radovanović. Lutke, kostim i scenografiju osmislio i uobličio Zoran Misita, a muziku je konponovao džez muzičar Ivan Aleksijević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.