PA: Invalidi rada teže do posla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Invalidi rada teže do posla

Na evidenciji Pančevačke filijale nacionalne službe za zapošljavanje koja pokriva Pančevo, Kovin, Kovačicu, Opovo i Alibunar registrovano je 805 invalida rada od kojih oko 330 aktivno traži posao. Iako su firme u zakonskoj obavezi da angažuju određen broj invalida oni sve teže dolaze do posla.

Preduzeća koja odjednom zaposle više njih prava su retkost, a jedno takvo je u Alibunaru rekao je Đorđe Lukač direktor Filijale NSZ u Pančevu.

"Imamo dobar primer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fabrike iz Alibunara koja je pre par meseci primila 5 invalida. Skoro sva naša JP i JKP kao i udruženja građana primili su jedan dobar broj invalida", kaže Lukač.

Prema podacima Pokrajinskog Pio fonda invalidsku penziju trenutno prima oko 70 hiljada osoba. Onih koji ne ispunjavaju uslove jer nemaju potpuni gubitak radne sposobnosti sve je više. Primaju 50 odsto od invalidske penzije i najveći broj njih živi u siromaštvu.

Problem je što firme i dalje izbegavaju da ih zaposle kaže Slavko Imrić direktor pokrajinskog PIO fonda.

"U Vojvodini postoje pomaci u zapošljavanju invalida ali i dalje imamo veliki broj poslodavaca koji se radije opredeljuju da plate kaznene penale zbog toga što nemaju zaposlen odgovarajući broj invalida rada nego da zaposle iste", dodaje Imrić.

U Pančevu je predstavljen nacrt nove Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom . Trebalo bi da bude usvojena do kraja godine kaže Vladimir Pešić pomoćnik ministra za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

"Strategija je rađena u skladu sa strategijama koje postoje u većini zemalja Evrope .Tu su najznačajnije oblasti koje se tiču participacija i nakon zapošljavanja zdravstvo,obrazovanje...". kaže Pašić.

Očekivanja su da će nova strategija doprineti da se poboljša socijalni i ekonomski položaj invalida rada kojih je skoro 87 odsto nezaposleno .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.