Otvorena izložba fotografija Dijego i Frida: osmeh na pola puta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba fotografija "Dijego i Frida: osmeh na pola puta"

Izložba fotografija "Dijego i Frida: osmeh na pola puta" otvorena je večeras na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Izložba prikazuje neke intimne detalјe iz života jedinstvenog para, čuvene meksičke slikarke Fride Kalo i njenog supruga, poznatog slikara Dijega Rivere.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i ambasador Meksika u Srbiji Nјegova Ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko.

"Večeras imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veliko zadovolјstvo što možemo da se zahvalimo ambasadi Meksika Nјegovoj Ekselenciji Marku Antoniju Garsiji Blanku što su nam upriličili ovu izložbu, omogućivši nam da se upoznamo sa svim onim što je ovaj kontroverzni umetnički par u svom životu radio", rekao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić tokom svečanog otvaranja, dodajući da su Frida Kalo i Dijego Rivera obeležili istoriju umetnosti.

On je kazao da će, zahvalјujući tome što je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope, a za dve godine Evropska prestonica kulture, ovakvih događaja biti puno.

"To što nam je priredila ambasada Meksika daje izuzetno velik značaj, jer među prvima žele da prikažu šta je to kultura Meksika, zemlјe koja je veliki prijatelј Srbije", zaklјučio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Izložba se sastoji od 96 crno-belih fotografija koje prikazuju različite etape lјubavnog, društvenog i političkog života i smrti Fride Kalo i Dijega Rivere.

"Imajući u vidu da je Novi Sad ove godine Evropska prestonica mladih i da postoji sporazum o uspostavlјanju bratskih odnosa između Novog Sada i meksičkog grada Toluke, ambasada Meksika u saradnji sa Novim Sadom i Kulturnim centrom Novog Sada, sa zadovolјstvom predstavlјa izložbu fotografija "Dijego i Frida: osmeh na pola puta"", istakao je ambasador Meksika u Srbija Nј.E. Marko Antonio Garsija Blanko.

On je precizirao da je Dijego Rivera bio jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, dok je Frida Kalo poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti.

"Izložba nas upoznaje sa njihovim čudesnim svetom, pretvarajući ih u jedan od najkontroverznijih parova u meksičkoj istoriji umetnosti. Skoro četvrt veka zajedno, njihova lјubavna veza bila je puna bezbrojnih susreta bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijatelјstava sa velikim ličnostima epohe", poručio je ambasador Meksika.

Izložene fotorafije Fride Kalo i Dijega Rivere dela su čuvenih fotografa Pitera Džulsa, Gilјerma Samora, Nikolasa Mareja, Edvarda Vestona, Manuela Alvaresa Brava, Gilјerma Kala i Huana Gusmana, a izložba će biti otvorena do 10. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.