Otvoren obnovljeni spomen-muzej Batinske bitke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren obnovljeni spomen-muzej Batinske bitke

Nova stalna postavka u renoviranom Muzeju Batinske bitke prikazuje tok Batinske bitke koja je vođena od 11. do 29. novembra 1944. godine, u sadejstvu 51. Vojvođanske divizije i 3. Ukrajinskog fronta Crvene armije.

Akcenat postavke je na značaju bitke i njenom uticaju na dalji tok Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i Evropi.

Povodom obeležavanja 73. godišnjice Batinske bitke u Drugom svetskom ratu, danas je otvoren obnovljeni spomen-muzej na obali Dunava kod Bezdana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Za adaptaciju spomen muzeja je Vlada Vojvodine izdvojila 11,6 miliona dinara, dok je Grad Sombor uložio oko 3,5 miliona dinara.

"Kada je počela Batinska bitka, pao je prvi sneg, a omladina je gola golcata preplivala Dunav sa oružjem u rukama. Legli su u sneg i blato, borili se i tek obukli tek kada su zauzeli prve nemačke rovove", prepričava događaje iz tog vremena učesnik bitke Zlatko Kutleša

Kutleša kaže da je pre 11 godina, Muzej Batinske bitke u Bezdanu zatekao u potpuno devastiranom stanju. Konačno, posle dugo vremena Spomen Muzej dobio je dostojanstven izgled, što zaslužuju svi oni koji su na mestu ove važne bitke dali svoje živote za slobodu.

"Muzej je bio sav zarastao, nije se moglo prići od raznog rastinja i šume, a video se samo vrh muzeja", navodi on.

U vitrinama renoviranog Muzeja Batinske bitke izloženo je oružje iz Drugog svetskog rata korišćeno tokom bitke, uniforme poručnika Crvene armije i partizana NOVJ, originalna pisma boraca, rodoljubive pesme, koje su nastale tokom bitke.

Centralni deo muzeja oplemenjen je umetničkim predstavama Batinske bitke ispod skulpture ptice koja postoji u muzeju od njegovog otvaranja.

"To je bila najvažnija bitka u završnim operacijama za borbu i oslobođenje od fašističkog okupatora i terora. Zahvaljujući sredstvima Vlade Vojvodine i grada Sombora urađena je konačno restauracija Spomen Muzeja", ističe Petar Grabež, predsednik SUBNOR-a Sombor.

"Za nas je to posebno značajno, jer se radi o tekovinama NOR-a i ideji antifašizma koja je univerzalna, a to je ideja slobode i mira, kao i života svih naroda bez obzira na versku, rasnu i nacionalnu pripadnost", kaže Vlado Đokić, predsednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vukovara iz Hrvatske.

Spomen-muzej sagrađen je 1981. godine i za vreme postojanja zajedničke države predstavljao je celinu sa spomen kompleksom na brdu iznad Batine sa hrvatske strane.

Oba objekta su devedesetih godina 20. veka potpuno devastirani, ali je onaj na hrvatskoj strani ubrzo posle rata potpuno obnovljen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.