Otvoren Vojvođanski salon - čuvar kulturnog nasleđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Vojvođanski salon - čuvar kulturnog nasleđa

U Pokrajinskoj vladi danas je otvoren Vojvođanski salon, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa i promocije stvaralaštva žena i mladih u AP Vojvodini. Postavka je pripremljena po konceptu koji kroz tradicionalne tehnike i floralne motive predstavlja etnološko nasleđe Vojvodine.

"Na 80. godišnjicu od kada je izgrađena zgrada Pokrajinske vlade, otvorili smo ovaj salon kao deo jedne velike uspešne zajedničke inicijative koju su pomogle i lokalne samouprave. Ovo je inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podsticanja i promocije vrednosti koje naše žene stvaraju, kako bi se sačuvalo i predstavilo naše nasleđe", kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ova inicijativa, dodao je predsednik Mirović, važna je za očuvanje naših sela i ruralnih sredina jer otkupljivanjem ovih proizvoda mi pomažemo razvoj seoskih sredina i očuvanje našeg nasleđa.

"Presrećna sam jer se Pokrajinska vlada priključila inicijativi koja ima za cilj zapošljavanje najmanje 1.000 žena sa sela koje su i najugroženije u ekonomskom smislu. Kroz ovu inicijativu do sada smo uposlili više od 600 žena. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasleđe, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže. I zato pozivam sve institucije da se pridruže akciji", rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Vojvođanski salon šalje važnu poruku o očuvanju kulturnog nasleđa koji je deo našeg identiteta ali i multikulturalnosti i tolerancije, kazala je izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović.

Otvaranju Vojvođanskog salona prisustvovali su i predstavnice zanatskih udruženja koje su izradile eksponate, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Žene će sačuvati selo

Izvor: Večernje novosti, 21.Sep.2019, 08:36

U zgradi pokrajinske vlade otvoren Vojvođanski salon; Promocija stvaralaštva, našeg nasleđa i tradicije JEDNOJ od kancelarija na prvom spratu zgrade Pokrajinske vlade (Banovina), juče je otvoren Vojvođanski salon pod čijim okriljem će biti čuvano kulturno nasleđe i promovisano...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.