Otvoren  Somborski internacionalni festival stripa i fantastike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2018, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren "Somborski internacionalni festival stripa i fantastike"

U ogranizaciji "Kluba ljubitelja stripova" i "Centra PEB" (Centar za prevenciju, edukaciju i bezbednost) Sombor, otvoren je 3. "Somborski internacionalni festival stripa i fantastike". Tokom tri festivalska dana pripremljeni su brojni zanimljivi, zabavni i edukativni programi.

Gotovo sva najnovija strip izdanja, domaći strip autori, strip rariteti izložbe i tribine o savremenom trenutku u domaćem stripu, našlo se pred posetiocima i ljubiteljima 9. umetnosti i fantastike. Brojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sadržaji namenjeni su svim generacijama.

"Od radionica za decu gde su deca učila da crtaju stripove, upoznavala se sa nekim igrama do razgovora sa strip autorima, predstavljanje strip izdanja izdavačkih kuća...Posetioci su imali priliku da sa svojim omiljenim autorima sednu, nešto nacrtaju, vide kako ovi to uživo rade te da im autori nešto nacrtaju", ispričao je Danilo Bogdanović, organizator festivala i predsednik Kluba ljubitelja stripa u Somboru.

Strip je tu da zabavi i edukuje, ali i da na vrlo jednostavan način pošalje poruku, saglasni su i autori i zaljubljenici stripa. Somborski strip festival jedan od boljih u regionu, veoma interesantan i sveobuhvatan, istakli su gosti - eminentni strip autori.

"Ovde je nešto što pokazuje da strip živi i funkcioniše i da ima da kažem, u ovim vremenima koja nisu pogodna za mnogo što šta, strip uspeva nekako kao neka biljka koja je žilava i odupire se uslovima i klimi... strip živi, buja i raste!", kaže Marko Stojanović, strip scenarista.

"Nadamo se da će strip doživeti jednu afirmaciju kakva je bila osamdesetih godina kod nas uopšte u bivšoj državi . Strip uzima zamajac, sve je više mladih autora se afirmiše kako ovde tako i van i nadamo se da će toga biti još i više!", naglasio je Sabahudin Muranović Muran.

"Strip je jednostavno postao deo nas već jako davno. Ovi noviji mediji su ga malo sada skrenuli u stranu pošto ipak za neke stvari ne može da se meri. Strip ima nekakav svoj život, ima svoje obožavaoce i biće ga još dugo sa nama!",  rekao je Branimir Bane Kerac, crtač stripa

Tokom festivala predstavljena je izložba "10 godina Vekovnika", a poslednji festivalski dan rezervisan je za sajam stripa, predstavljanje strip autora i maskenbal.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.