Otvoren Festival riblje čorbe i tamburaške muzike u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2018, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Festival riblje čorbe i tamburaške muzike u Novom Sadu

U miomirisima i ukusima riblje čorbe kuvane na tradicionalni način, zvucima tamburaških orkestara i toplim ostacima miholjskog leta uživali su danas posetioci prvog Festivala riblje čorbe i tamburaške muzike "Čarde i bande" koji je danas otvoren na Sunčanom keju u Novom Sadu.

Pre zvaničnog otvaranja festivala, tamburaški orkestar je predvodio povorku ljubitelja dobre riblje čorbe i tamburaške muzike iz centra Novog sada do Sunčanog keja.

Potom je Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Radojević, član Gradskog veća za privredu, otvorio festival uz zvuke poznatog vojvođanskog standarda "Rastao sam pored Dunava" koji je izvodio lokalni tamburaški orkestar.

"Novi Sad na ovaj način promoviše važan deo svoje turističke ponude. Uživajte u Dunavu, specijalitetima iz dunavskih čardi i pesmi tamburaša", kazao je Radojević.

Ekipa Tanjuga se potom našla na obali Dunava odakle se lako vidi Petrovaradinska tvrđava okružena majstorima za spremanje riblje čorbe iz dunavskih čardi iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije.

Slučajni prolaznici i poštovaoci najstarijeg specijaliteta od ribe za čas su napravili red ispred deset štandova iz kojih su se pušili kotlići s ribljom čorbom.

Nestrpljive gospođe želele su na šarm da dobiju po tanjir specijaliteta preko reda, ali je brkati gospodin zamolio da kao i svi stanu u red.

"Dobro, dobro, evo nek sipaju tebi prvo", pomirljivo je doviknula jedna od šarmantnih gospođi novom poznaniku.

Najduži red formirao se ispred štanda Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza "Bjelovar".

Nekoliko Novosađana je ponelo svoje sudove šerpe od kuće jer su želeli da sa izvanrednim specijalitetom obraduju ukućane.

"Sipaj, sipaj, komšija, ne štedi... Neke bude ribe u toj čorbi", uz osmeh je "prigovarao" uglađeni gospodin u petoj deceniji života.

Čovek koji se našao pred naletom želja ljudi spremnih da čekaju red za tanjir riblje čorbe bio je Vladimir Sever, predsednik Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza "Bjelovar".

On kaže da je obožava gastronomiju, a da je naročito specijalista za riblju čorbu.

"Odlična je ova manifestacija u Novom Sadu. Lepa prilika da upoznam i ostale majstore iz dunavskih čardi i da ugostimo ove fine ljude sa našom ribljom čorbom", kaže Sever i dodaje da nema mnogo tajni u spravljanju riblje čorbe.

"Voda, riba, luk, crvena ljuta i slatka paprika, so i malo koncentrata paradajza iz tube... Naravno, treba pogoditi odnose tih namernica i jačinu vatre da bi riblja čorba bila kao što je ova danas ali kada neko vežba dovoljno onda i uspe da skuva odličnu riblju čorbu" kazao je Sever.

Đura Rankov je predvodio ekipu koja je predstavljala čardu " Kod Švabe" iz Bačkog Monoštora.

Za njega nema dileme da je tajna odlične riblje čorbe u vatri.

"Ko ne pogodi vatru, taj ne može da skuva dobru riblju čorbu", kazao je Rankov i nastavio da velikom kutlačom "delegira" svoju riblju čorbu uglavnom starijim ljubiteljima ovog specijaliteta.

Za improvizovanim stolovima na klupama sedeli su totalni neznanci koji su uz dobar zalogaj i po koju čašu belog vina sklapali prijateljstva.

Dva tamburaška orkestra nisu prestajala sa ozbiljnom svirkom tako da su neki od posetilaca festivala svoju pažnju sa riblje čorbe skrenuli na majstorstvo muzičara kojima su bili okruženi.

Festival riblje čorbe i tamburaške muzike "Čarde i bande" biće otvoren i sutra do 19 sati na Sunčanom keju u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.