Otvaranje Memorijalne sobe posvećene Danici Jovanović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2016, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje Memorijalne sobe posvećene Danici Jovanović

U Domu kulture "Branko Radičević" u Beški, danas u 18 časova biće svečano otvorena Memorijalna soba posvećena Danici Jovanović (1886–1914).

Bazirana na konceptu izložbe Danica Jovanović (1886–1914) autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Memorijalna soba je rezultat saradnje između Društva srpsko-grčkog prijateljstva Beška, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske i Osnovne škole "Braća Grulović" iz Beške, uz podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Mesne zajednice Beška.

Ambijentalna postavka Memorijalne sobe prikazaće, uz reprodukcije izabranih dela Danice Jovanović iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija, život i istorijske okolnosti u kojima je stasavala Danica Jovanović, jedna od najzanimljivijih srpskih slikarki s početka 20. veka.

Stvaralački opus Danice Jovanović prvi put je predstavljen 1986. godine novosadskoj, a ubrzo potom i publici u Beški i Inđiji, monografskom izložbom slika i crteža autorke dr Jasne Jovanov. Usledile su još dve monografske izložbe 2003. i 2007. godine koje su prikazane i u Inđiji. Postavka iz 2014. godine upotpunjena je pojedinim novootkrivenim delima produbljujući prikaz ne samo slikarskog opusa Danice Jovanović, već i ličnosti umetnice.

Najčešće zastupljene teme u njenom slikarstvu su mrtva priroda, portret i figure u narodnim nošnjama, kao i pejzaž i nekoliko predstava mostova. Među kolegama poznata po rodoljublju, u Minhenu se tokom studija uključila u rad srpskog patriotskog udruženja "Srbadija". Upravo ovaj angažman, boravak u Beogradu početkom Prvog svetskog rata, kao i izražena nacionalna svest, ukazuju na razloge zbog kojih je slikarka ubrzo pobudila pažnju policije i vojnih vlasti u Petrovaradinu. Uhapšena je 10. septembra u Beški dok je glavnom ulicom šetala s prijateljima. Nakon prekog suda dva dana kasnije, a nešto više od mesec dana po povratku iz Minhena, streljana je sa još petoro Beščana u podnožju Petrovaradinske tvrđave, kao jedan od prvih umetnika žrtava Prvog svetskog rata. Sahranjena je u zajedničku grobnicu na petrovaradinskom groblju. Na godišnjicu smrti, 12. septembra 1922. posmrtni ostaci Danice Jovanović i ostalih streljanih Beščana iz zajedničke grobnice preneti su u Bešku i sahranjeni u crkvenoj porti. Na inicijativu Sokolskog društva iz Petrovaradina, uz prisustvo pravoslavnog episkopa Tihona i katoličkog biskupa dr Antonija Akšamovića i nekoliko hiljada prisutnih, 8. septembra 1934. godine osvećena je spomen-ploča na mestu gde je streljana Danica Jovanović. Posmrtni ostaci Danice Jovanović i ostalih Beščana streljanih 1914. godine preneti su 1942. godine iz crkvene porte Vavedenjske crkve na beščansko groblje gde i danas počivaju.

Postavkom Memorijalne sobe Danice Jovanović (1886–1914), nastaviće da se čuva uspomena na jednu od najznačajnijih umetničkih ličnosti u njenoj rodnoj Beški.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.