Otkriveno zlato Vikinga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno zlato Vikinga

Na jugozapadu Škotske pronađeni su predmeti stari više od hiljadu godine, koji su pripadali tadašnjim osvajačima Ostrva – Vikinzima. Najviše je nakita i oruđa za svakodnevnu upotrebu neprocenjive vrednosti.

Predmeti od zlata, srebra i drugih metala otkriveni su prošlog meseca u okolini gradića Damfrisšajer i smešteni su u Nacionalni muzej Škotske u Edinburgu. Nalazište je proglašeno jednim od najvrednijih u tom delu Velike Britanije, a korišćeni su detektori za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metal.

Među više od 100 eksponata iz 9. i 10. veka najvrednijim se smatra srebrni krst s lancem, koji je, veruju stručnjaci, bio korišćen 100 godina pre nego što je zakopan.

“Ovo je najveći i najvažniji deo riznice Vikinga otkriven u Škotskoj još od 19. veka, ali po značaju ide još dalje. Otkriće ima međunarodnu važnost, jer predstavlja deo istorije Skandinavije i centralne Evrope”, kaže Stjuart Kempbel, glavni kustos Muzeja.

Nakit je bogat rezbarijama s nacionalnim motivima, koji govore o bogatoj istoriji naroda sa severa Evrope.

“Radi se o predivnim predmetima, koje retko možemo da vidimo. Ukazuju nam na način izrade i material korišćen pre više od hiljadu godina, što nam proširuje opšte znanje o našoj istoriji”, veli Kempbel.

Na tom arheološkom prostoru je prošle godine pronađeno oko 300 novčića starih više vekova, a novi eksponati još više govore o tadašnjim osvajačima.

Vikinzi su nordijski ratnici, trgovci i gusari, koji su koristili brze brodove za daleka putovanja. Zvali su ih “drakar”, u prevodu brod-zmaj, s kojima su uspeli da stignu do Carigrada, ušća Volge, Islanda, Grenlanda i Njufaundlenda, tako da su bili na američkom kontinentu znatno pre Kristofora Kolumba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.