Otkrivena spomen-ploča Đorđu Đurkoviću Servijskom u Novom Kneževcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2024, 14:06

Otkrivena spomen-ploča Đorđu Đurkoviću Servijskom u Novom Kneževcu

Povodom 170 godina od smrti Đorđa Đurkovića Servijskog, u znak sećanja na ovog narodnog dobrotvora otkrivena je spomen-ploča na zgradi pozorišta u centru Novog Kneževca.

Spomen-ploču posvećenu dobrotvoru, koji je živeo u vreme nekadašnje Habsburške monarhije, osveštali su sveštenici iz Novog Kneževca.

Sećanje na Servijskog neguju članovi Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata, koje nosi njegovo ime, kaže upravnik ove organizacije Radovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nježić.

"Upravo ovom pločom, mi smo počeli taj zadatak. Mi smo ga, na neki način, obnovili, jer sećanje na njega bilo je živo do neke 1918. godine, od kada je postepeno padalo u zaborav. Konačno, opet imamo tu priliku i čast da budemo svedoci da se njegov lik i delo ponovo vrednuju, počevši od lokalne sredine, preko neke šire, regionalne, pa do ove naše Vojvodine, Srbije, možemo slobodno reći i Evrope", rekao je Radovan Nježić, upravnik Kulturno-istorijskog društva "Đorđe Servijski", Novi Kneževac.

Servijski su pomagali gradnju pravoslavnih, katoličkih i adventističkih crkava u Novom Kneževcu. Oni su osnovali i fond, kako bi stipendirali talentovane učenike, rekao je istoričar prof. dr Miodrag Janković.

"Pomagao je, ne samo Srpčiće, pomagao je i drugu decu - Rumune, Slovake i druge etničke zajednice koje su živele zajedno sa Srbima u Vojvodini", rekao je prof. dr Janković.

Dvorac porodice Servijski nalazi se u centru Novog Kneževca. Ovo zdanje sagrađeno krajem osamnaestog veka i pod zaštitom je države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.