Otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Kon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2020, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Kon

Poslednjeg dana manifestacije „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“, a povodom obeležavanja 78. godišnjice od ovog tragičnog događaja, u ulici Sonje Marinković otkrivena je info-tabla posvećena Jeleni Kon.

Reč je o dobrotvorki i osnivaču najznačajnijeg ekumenskog humanitarnog udruženja u Novom Sadu „Kora hleba i dečje obdanište“.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada, podsetio je da se ova velika žena doselila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u naš grad i utkala u sve pore društvenog života pomažući onima kojima je pomoć bila potrebna.

"Posle Prvog svetskog rata naša zemlja zapala je u veliku ekonomsku krizu i mnogi su se našli u situaciji da im je bila potrebna pomoć. Zahvaljujući Jeleni Kon, u Novom Sadu počelo je da radi društvo „Kora hleba i dečje obdanište“ koje se staralo o svim Novosađanima i pomagalo im u toj velikoj muci", rekao je Đurđev naglasivši da na tom primeru dobročinstva treba svi da učimo, jer ako je dobro drugima, dobro je i nama.

Đurđev se zahvalio KCNS i Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“, jer su obnovili sećanje na ovu značajnu Novosađanku. Deci u vrtiću „Čarolija“ o Jeleni Kon, njenom humanitarnom radu i životu, kao i pogibiji u Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, govorila je Gordana Todorić, profesorka srpskog jezika i književnosti u gimnaziji „Svetozar Marković“.

Pomoćnik direktora KCNS, Sunčica Marković, rekla je da je ova inicijativa za postavljanje info-table u znak sećanja na Jelenu Kon realizovana u saradnji sa PU „Radosno detinjstvo“.

Na tabli, na srpskom i engleskom jeziku, stoji tekst: „Ovu zgradu podigla je dobrotvorka Jelena Kon da služi deci Novog Sada. Jelena Kon ubijena je u Novosadskoj raciji 1942. godine“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Kon

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2020

U ulici Sonje Marinković broj 1 u kojoj se nalazi vrtić "Čarolija" danas je otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Kon, dobrotvorki i osnivačici ekumenskog humanitarnog udruženja u Novom Sadu "Kora hleba i dečje obdanište"...Na tabli, na srpskom i engleskom jeziku, stoji tekst: "Ovu zgradu podigla...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.