Otkrili skelet star 11 vekova

Izvor: Blic, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrili skelet star 11 vekova

KIKINDA - Kosti ljudskog skeleta, koje verovatno potiču iz osmog ili devetog veka, iskopane su na periferiji Kikinde, u Ulici Mike Antića. Na njih su, slučajno, na dubini od 180 centimetara, naišli radnici koji su kopali kanale radi postavljanja novih telefonskih instalacija.

Po položaju groba, koji još nije kompletno otkriven, a pronađen je na obalama nekadašnje reke Galadske, arheolog Stevan Vojvodić, pretpostavlja da je skelet povezan sa avarskim grobovima koji su pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pet godina otkriveni na lokalitetu Vodica, takođe u slivu nekadašnjeg korita.

- Kosti su iskopane na dubini od 180 centimetara u orijentaciji zapad- istok, a po njihovoj boji zaključujemo da skelet datira iz srednjeg veka. O ovim iskopinama obavestili smo međuopštinski zavod za zaštitu spomenika u Subotici, sa kojim ćemo, verovatno, nastaviti ispitivanja ovog terena koji leži na obalama nekadašnje reke Galadska. Dosadašnja praksa je pokazala da jedan grob nikada nije usamljen - kaže Vojvodić.

Ovo nije prvi slučaj da se na obalama nekadašnje reke Galadske pronađu grobovi ljudi koji su nekada živeli na prostoru Kikinde. Pre pet godina na lokalitetu Vodice, takođe na periferiji Kikinde, otkriveno je pet avarskih grobova. Jedan skelet kompletno je rekonstruisan i izložen u Narodnom muzeju. Pošto je i Ulica Mike Antića u slivu nekadašnje reke, arheolozi najnovije iskopine ljudskih kostiju povezuju sa avarskim grobovima.

- Iskopavanja na Vodicama biće nastavljena ovog proleća jer je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu obezbedio 120.000 dinara - najavio je Stevan Vojvodić.

U Nakovu bezvredan kostur

U dvorištu Osnovne škole „Petar Kočić" u Nakovu kod Kikinde u oktobru 2005. godine radnici koji su postavljali gasne inastalacije, na dubini od svega 60 centimetara, iskopali su skelet odrasle osobe star najmanje 50 godina.

Stručna ekspertiza na Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu potvrdila je da kosti ne predstavljaju vredan arheološko-istorijski materijal i zbog toga su uništene spaljivanjem.

Pored kostiju iz zemlje je tada iskopana još samo metalna narukvica, bez graviranja i ikakvih oznaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.