Otac tuži lekare zbog smrti bebe

Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac tuži lekare zbog smrti bebe

KIKINDA - Umesto sreće zbog rođenja prve bebe Zoran Mitrović (28) iz Lajkovca i njegova supruga Gizela (28) iz Kikinde Novu godinu dočekaće sa suzama. Gizela je na porođaju u kikindskom porodilištu, 18. decembra, izgubila bebu, a otac za tragičan ishod prve trudnoće svoje supruge, koja nije bila rizična, okrivljuje ginekologe, jer je porođaj trajao više od 14 sati. On smatra da bi sve bilo u redu da se supruga na vreme porodila carskim rezom.



Međutim, komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je u kikindskoj bolnici formirana upravo zbog ovog slučaja, ustanovila je da su komplikacije nastale u toku porođaja i da ginekolozi, i pored urađenog carskog reza, nisu uspeli da spasu bebu. Uzrok smrti je učvorenje pupčanika, koji je sprečio dovod krvi do ploda, a ta se komplikacija nije mogla predvideti, čak ni videti na ultrazvuku.

- Moja supruga u porodilište je otišla zdrava, sa puknutim vodenjakom. Oko šest ujutro rekli su da će se poroditi oko devet. SMS-om mi je javljala da ima bolove na svakih pet minuta. Onda mi je oko 8.30 časova doktorka Linka rekla da se Gizela neće poroditi do podne. Oko 11 sati mi je medicinska sestra rekla da je čekanje normalno, a doktorka da će porođaj biti težak i da bi bio lakši da je moja žena mršava. Oko 12.30 kroz staklo sam video suprugu kako uz pomoć sestre hoda da bi porođaj, navodno, bio lakši. Tad sam izgubio strpljenje i otišao da se požalim pravnici u bolnici, zaštitniku pacijentovih prava. Ona je kontaktirala ginekologiju i rekli su joj da se smirim, da je normalno da porođaj tako dugo traje - priča Zoran Mitrović.

Njegovo iščekivanje potrajalo je sve do kasno popodne. Kada je primetio paniku u porodilištu znao je da nešto nije u redu. Gizela je počela da se porađa, a dva sata kasnije Zoran je obavešten da mu je supruga van životne opasnosti, ali su izgubili bebu. Mitrović ne krije da je tada vikao na lekare, prozivao dr Linku Pavlović. Upravo nju i sada okrivljuje da nije na vreme reagovala, a najavljuje da će tužiti bolnicu i lekare. Priznaje i da je zaštitnici pacijentovih prava u Zdravstvenom centru Zorici Ševo rekao da „neće odgovarati za svoje postupke, ako se supruzi i bebi nešto desi".

Ginekolozi koji su učestvovali u porođaju, njihova koleginica kao kontrolni član i pedijatar komisijski su ustanovili su da je Gizela Mitrović bila zdrava trudnica, da je porođaj počeo prirodnim putem, ali se nesrećno završio zbog učvorenja pupčanika, da nije bilo potrebe za ranijom stimulacijom i da se učvorenje, kao uzrok smrti bebe, nije moglo predvideti. Trudnica je u bolnicu primljena oko četiri sata ujutro sa puknutim vodenjakom i drugim simptomima koji nagoveštavaju porođaj.

- Sve je teklo normalno i sve je ukazivalo da je moguć prirodan porođaj. Sve vreme tonovi otkucaja srca ploda bili su normalni. Kada je porođaj počeo, u jednom trenutku broj otkucaja bebinog srca počeo je da opada. Pošto je plod bio spušten i porođaj krenuo, a nije se mogao završiti prirodnim putem, lekari su se odlučili za carski rez. Nažalost, bebu nisu spasli jer je, nakon hirurške intervencije, ustanovljeno da je došlo do učvorenja pupčanika, čime je prekinut dotok krvi u sam plod, što je uzrokovalo smrt. Na nastalu komplikaciju ginekolozi su reagovali ispravno, carskim rezom - rekao je juče za „Blic" upravnik kikindske bolnice dr Mirko Stojisavljević.

Zahvalnost Bogunoviću

Gizelu Mitrović u porodilištu je primio načelnik, ginekolog Predrag Veljković. Porodilju je onda preuzela Linka Pavlović koja je pratila pretporođajni tok. Kada je porođaj počeo, asistirao joj je dr Dušan Bogunović. Zoran i Gizela Mitrović i pored tragičnog događaja zahvaljuju dr Bogunoviću, jer smatraju da je baš on spasao Gizelin život. Sumnjaju da bi sve moglo još tragičnije da se završi da on nije bio prisutan!

Došli u Kikindu zbog porođaja

Zoran Mitrović iz Lajkovca i Gizela Kanalaš iz Kikinde do septembra su živeli u Lajkovcu, a onda su došli u Kikindu, jer je Gizela verovala da će u svom gradu imati bolje uslove za život, ali i porođaj. Trudnoću je kontrolisala kod lekara u Valjevu. U Kikindi je uradila samo jedan kontrolni pregled, petnaestak dana pred porođaj i ginekolog joj je tada rekla da nosi „krupnu, dugonogu bebu". Zoran i Gizela žive u iznajmljenom stanu. Njihovo prvo dete, bila je nerođena devojčica Sara. Sahranjena je na Melinom groblju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.