Oštra reagovanja iz Republike Srpske na nove provokacije iz Bužima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 08:23

Oštra reagovanja iz Republike Srpske na nove provokacije iz Bužima

Iz Republike Srpske je međunarodnoj zajednici upućen poziv da reaguje povodom novih provokacija u Bužimu u Federaciji BiH, gde su, prema navodima medija, uz pokliče "Alahu ekber" i pucnjavu, u ratnim uniformama i zelenim beretkama, a pod zastavama tzv. Armije BiH, bošnjačka udruženja okupila svoje pristalice na lokalitetu Hasin Vrh.

Pucnjavom i pokličima "Alahu ekber", u Bužimu je u subotu obeležen, kako su to organizatori nazvali, slom "srbo-četničke ofanzive", prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RTRS.

Do Hasinog Vrha defilovali su u uniformama, sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama tzv. Armije BiH, a na snimcima sa tog skupa, kako navodi RTRS, ima i dece.

Od reakcije međunarodne zajednice nema ništa, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodaje da Zapad daje podršku radikalnom islamizmu i da njihovo partnerstvo sa Bošnjacima učvršćuje krajnji cilj - majorizacija Srba.

Naglašava, Srbi neće pristati da budu građanska manjina u BiH, nego će nastaviti mirnim putem da se bore za svoja prava.

"Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilisati i organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovde biti nikakvog rata", rekao je RTRS srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U Boračkoj organizacija Republike Srpske zahtevaju da se obustave bošnjačke provokacije u Bužimu koje, kako kažu, izazivaju strah kod srpskog stanovništva u tom dijelu BiH.

Očekuju da će međunarodna zajednica konačno reagovati .

"Ne želimo ponovo rat na ovim prostorima, mi zaista želimo da međunarodna zajednica bude bar malo objektivna, kako bi omogućila ne samo našem stanovništvu nego svima, da bude mirno u ovim vrlo nemirnim vremenima koji su kod nas i u svijetu", rekao je Aleksandar Savić, predsednik Predsedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, Branimir Kojić podseća da su krajem januara podneli krivične prijave protiv nekoliko lica povodom njihovog prošlog okupljanja u Bužimu, ali, kako navodi RTRS, Tužilaštvo i Sud BiH se ne oglašavaju o tom pitanju.

"Tražimo i od Tužilaštva i Suda BiH, od onih koji pokreću ovakve akcije, koji šire mržnju, da odmah Sud i Tužilaštvo procesuiraju te usijane glave i one koji prave probleme po BiH", navela je Božica Živković Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Simptomatično je, smatra predsednik Socijalističke partije Petar Đokić, što, kao ni nakon ranijih okupljanja u Bužimu, nema zvaničnih reakcija iz političkog Sarajeva.

"To je sada prilika da testiramo sve one koji osuđuju po nekim pitanjima Republiku Srpsku i govor koji se nekada čuje u Srpskoj, da vidimo da li će to osuditi Bošnjaci u FBiH. Govor mržnje treba da bude sankcionisan u skladu sa propisima BiH i entiteta FBiH", dodao je Đokić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.