Ostao bez ruke, završio na filmu

Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostao bez ruke, završio na filmu

KIKINDA - Kada je pre šest godina, dok je radio u fabrici, doživeo nesreću posle koje je ostao bez desne ruke iznad lakta, mladi Kristijan Hancik (26) iz Kikinde ni slutio nije da će ga ta okolnost ovog leta odvesti na filmsko platno. Da nije pronađen mladić koji ima amputaciju leve ruke, kako scenario zahteva, Kristijan je trebalo da bude dubler glavnom glumcu u novom filmu Srđana Dragojevića „Sveti Georgije ubiva aždahu".

Poziv za snimanje Kristijan je najpre dobio pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri meseca od beogradske firme koja je izradila scenografiju za film. Od te firme Dragojević je tražio spisak invalida koji su kod njih kupovali proteze za ekstremitete koji im nedostaju. Među ostalim imenima bilo je i ime Kristijana Hancika. Odabran je sa još 18 invalida.

- Nisam se dugo dvoumio. Sa suprugom Vesnom pričao sam jedno veče i odlučio da prihvatim poziv. Ubrzo je usledio razgovor u Beogradu. Organizatori su tražili određenu grupu invalida, sa nedostacima različitih ekstremiteta, i ruku i nogu. Ne pojavljujem se konstantno u filmu. Postoje dve grupe invalida, jedna su invalidi sa ulice, a druga invalidi iz mehane. Ja sam u grupi sa ulice - opisao je Kristijan svoje prvo filmsko iskustvo.

Na snimanju je upoznao velika imena našeg glumišta, Dragana Nikolića, Milenu Dravić, Lazara Ristovskog, Boru Todorovića, Nebojšu Glogovca i mnoge druge.

- Svi su nas lepo primili i prema nama su srdačni i neposredni. Ipak, najzanimljiviji mi je Boda Ninković, uvek je šaljiv, s njim nikada nije dosadno. Mogli bismo ceo dan da sedimo s njim, a da on uvek bude zabavan i da nikada ništa isto ne ponovi - priča Kristijan koji se sugrađanima uopšte ne hvali zbog filmskog angažmana.

Snimanje, kaže, nije posebno naporno. Reditelj Srđan Dragojević ima zahteve koje treba ispuniti, ali je organizacija takva da sve dobro funkcioniše.

- Snimao sam vašar, zatim tuču invalida u mehani i scenu bombardovanja vašara kada smo mi pucali na nemačke avione. Do sada sam dva puta bio na snimanju, jednom četiri, a drugi put šest dana. Snima se u Deliblatskoj peščari gde je izgrađeno posebno selo za potrebe filma, a potom će se ići u Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku. Nikakve posebne pripreme nismo imali za film - otkriva Kristijan Hancik.

Nesreća, pa pozitivan preokret

Kristijan Hancik je izgubio desnu ruku dok je radio u Livnici „Kikinda" u pogonu IDA. Nesreća pre šest godina nije ga pokolebala u ostvarivanju životnih planova. Uz pomoć složne porodice i iskrenih prijatelja, za godinu dana pobedio je bol i prebrodio fizički nedostatak. Ostao je pozitivan i vedar i hrabro krenuo u novi život.

- Kao da je posle nesreće sve nekako krenulo drugim, boljim tokom. Sada se bavim privatnim biznisom, imam svoju radnju za prodaju kompjuterske opreme. Oženio sam se u maju i zadovoljan sam svojim životom - kaže Kristijan Hancik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.