Ostaju privremeni parkinzi u centru

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaju privremeni parkinzi u centru

Skoro 500 privremenih parking mesta u centru grada će i pored najava da će biti ukinuta prvog juna i dalje biti na raspolaganju Novosađanima. Ukidanje privremenih parkinga je odloženo, pošto firme koje su „Parking servisu" ustupile parcele još nisu počele radove.



„Parking servis" očekuje da će prvo biti zatvoreno privremeno parkiralište na uglu Jevrejske i Uspenske zbog gradnje zgrade „Matijevića", a potom i deo parkinga iza SNP-a koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se iskoristiti za proširenje Ulice Jovana Subotića.

Privremena parkirališta nalaze se na parcelama koje su privatne firme ustupile „Parking servisu" do uređenja tog zemljišta ili lokacijama koje grad planira za druge namene. Portparol „Parking servisa" Radovan Jeknić kaže da će parkirališta za sada ostati, iako je bilo najava da će većina biti zatvorena do polovine ove godine.

- Za sada je samo izvesno da će u naredna dva meseca biti zatvoren veći deo parkirališta iza SNP-a, pošto će se zemljište iskoristiti za proširenje Jovana Subotića. Tokom leta ili jeseni verovatno bi trebalo da počnu radovi na gradnji „Matijevićeve" zgrade, na mestu parkirališta na uglu Jevrejske i Uspenske. O ostalim lokacijama za sada nemamo konkretnih informacija kada će prestati da budu parkirališta - kaže Jeknić. On dodaje da će narednih dana sa „Erste bankom" produžiti ugovor o korišćenju njihovog placa u Ulici narodnih heroja na još šest meseci. Takođe, privremeni parking na bivšem terminalu GSP-a kod Riblje pijace ostaje jer Zavod za izgradnju grada nije planirao uređenje tog prostora, a iz istog razloga kao parking će i dalje služiti Trifkovićev trg i deo Njegoševe ulice. Jeknić navodi i da za sada nema najava da će se uklanjati privremena montažna garaža kod SNP-a. S druge strane, Jeknić kaže da je ovo samo odlaganje ukidanja privremenih parkinga i da će Novosađani za već možda godinu dana dočekati da se broj parking mesta u centru smanji za oko trećinu, sem ukoliko se u međuvremenu ne sagradi neka od planiranih garaža ili nađe neka nova lokacija u centru za privremene parkinge. Gradska vlast u ovoj godini nije planirala započinjanje radova na bilo kojoj lokaciji i samo je za garažu u Šafarikovoj napravljen arhitektonski konkurs.

Grade javne garaže

Direktor „Urbanizma" Aleksandar Jeftić kaže da je jasno da u gradskom jezgru nedostaju mesta za parkiranje. Zbog toga je planirana izgradnja nekoliko javnih garaža. „Na zapadnoj strani, u Šafarikovoj ulici, na lokaciji sadašnjeg terminala GSP-a, planirana je višespratna garaža, a novi objekat, koji se gradi na uglu ulica Jovana Subotića i Njegoševe, takođe će imati garažu manjeg kapaciteta. Garaža je predviđena i u Ulici Arse Teodorovića i te lokacije nisu sporne. Bojim se da sa istočne strane nema prostora. Prvo smo planirali da se garaža postavi u dvorištu Sokolskog doma, ali je taj deo zaštićen. Onda je planirano u ulici Miloša Bajića između dva muzeja i ponovo je onemogućena takva ideja jer je zaštićena okolina tih objekata - kaže direktor „Urbanizma".

Parkirališta koja su planirana za ukidanje

Lokacija Vrsta parkirališta mesta

Montažna garaža kod SNP-a privremeno 100

Plato iza SNP-a privremeno 78

Narodnih heroja privremeno 139

Trg republike privremeno 79

„Matijević" privremeno 22

Trifkovićev trg stalan do pretvaranja u pešačku zonu 77

Njegoševa ulice stalan do pretvaranja u pešačku zonu 28

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.