Oslobađanje otetih devojčica do utorka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobađanje otetih devojčica do utorka

Nigerija ima za cilj da do utorka obezbedi oslobađanje 200 devojčica koje su oteli ekstremisti Boko Harama, izjavio je izvor iz nigerijskog predsedništva, koji nije želeo da komentariše gde će se primopredaja izvršiti.

"Mogu da potvrdim da savezna vlada ozbiljno radi na ispunjavanju svog dela sporazuma tako da oslobađanje talaca može da bude sprovedeno ili u ponedeljak ili najkasnije u utorak naredne sedmice", rekao je isti izvor u telefonskoj izjavi za agenciju Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Načelnik nigerijske vojske, vazduhoplovni maršal Aleks Bade, objavio je u petak da su vlasti postigle dogovor sa Boko Haramom o prekidu vatre koji bi omogućio oslobađanje devojčica koje su otete dok su polagale ispite u srednjoj školi u mestu Čibok na severoistoku zemlje u aprilu.

Zvaničnici u nigerijskom predsedništvu i vojsci, kao ni grupa Boko Haram, koja se oglašava video snimcima Abubakara Šekaua, čoveka koji tvrdi da je njen vođa, nisu još komentarisali ovu objavu.

Neki Nigerijci najverovatnije će dočekati tvrdnje o prekidu vatre sa skepsom posle pet godina nasilja, ocenila je britanska agencija.

Nigerijska vojska je dva puta tvrdila da je spasila neke ili sve devojčice, da bi nekoliko sati kasnije povlačila te izjave.

Nekoliko rundi pregovora sa Boko Haramom su pokušani proteklih godina ali se nikad nije došlo do mirovnog sporazuma, delom zato što ova grupa ima nekoliko različitih frakcija.

Grupa Boko Haram, čije ime u grubom prevodu glasi "zapadno obrazovanje je grešno", odgovorna je za smrt hiljada ljudi u svom nastojanju da stvori islamsku državu u verski mešovitoj Nigeriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.