Opštine se žale na NIS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine se žale na NIS

Predstavnici više vojvođanskih opština i sela optužili su Naftnu industriju Srbije (NIS) da eksploatisanjem nafte i gasa zagađuje životnu sredinu i uništava puteve.

Opštinsko veće Kikinde navelo je da je u toj opštini zabeležena degradacija životne sredine i devastiranje prirodnog okruženja, te da postojeća sredstva koja opština prihoduje na ime rudne rente nisu dovoljna za sanaciju, prenosi Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE, www.voice.org.rs).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
“Pojavljuju se sve češće velika i značajna oštećenja velikog broja stambenih objekata, ruiniraju se prilazni atarski putevi, nanosi blato na kolovoz, a istovremeno je prisutna i velika buka koju prouzrokuju mašine u građevinskom reonu", kazali su u Opštinskom veću.

Sredinom septembra prošle godine predstavnici opština Srbobran, Kikinda i Kanjiža zatražili su od Ministarstva rudarstva i energetike izmenu zakonske regulative, s ciljem da sva sredstva koja se prihoduju od rudne rente pripadnu budžetima lokalnih samouprava na čijoj teritoriji NIS eksploatiše naftu i gas.

U Ministarstvu su kazali da taj zahtev lokalne samouprave treba da upute Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku.

Predstavnici mesnih zajednica Srpski Itebej, Novi Itebej i Banatsko Karađorđevo u opštini Žitište obraćali su se u više navrata NIS-u sa zahtevom da se sanira put koji prolazi kroz ta tri sela, a koji koristi i mehanizacija te kompanije.

Sastanak menadžmenta NIS-a i predstavnika tri sela usledio je tek nakon što su krajem februara građani traktorima blokirali ulaz u naftno polje.

Iz NIS-a su tada poručili da su platili sve takse i doprinose i da vangabaritna vozila imaju dozvolu za rad, te da su zahtevi meštana neosnovani.

Zamenik predsednika opštine Novi Bečej Matija Kovač rekao je da se u toj opštini šteta ogleda u oštećenju na lokalnim saobraćajnicama, kao i u zagađenju životne sredine.

Predstavnici Mesne zajednice Elemir u dva navrata razgovarali su sa predstavnicima NIS-a o mogućoj nadoknadi štete zbog uništavanja puteva.

U odgovoru, koji je potpisao direktor Bloka Istraživanje i proizvodnja u NIS-u Irek Habipov, navodi se i da ta kompanija i njena vozila koriste ovu saobraćajnicu kao i sva druga vozila, te da redovno plaćaju taksu za održavanje puteva kroz proceduru registracije vozila.

Slične pritužbe na NIS imali su i predstavnici Melenaca, Mihajlova, Jankovog Mosta i Gradnulice.

Predsednik Saveta za Park prirode Beljanska bara u opštini Srbobran Ilija Gazepov ranije je protestovao jer je NIS vršio radove na parceli u vlasništvu opštine Srbobran, bez saglasnosti lokalne samouprave, na kojoj se planira izgradnja etno sela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vojvođanske opštine se žale na NIS zbog zagađenja

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2015

Predstavnici više vojvođanskih opština i sela optužili su Naftnu industriju Srbije (NIS) da eksploatisanjem nafte i gasa zagađuje životnu sredinu i uništava puteve...Opštinsko veće Kikinde navelo je da je u toj opštini zabeležena degradacija životne sredine i devastiranje prirodnog okruženja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.