Opština Bečej najtransparentnija u celoj Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 12:49

Opština Bečej najtransparentnija u celoj Srbiji

Opština Bečej ponela je titulu najtransparentnije lokalne samouprave u Srbiji. Na drugom mestu je Novi Pazar, a na trećem Sombor. To je rezultat ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti, koji od 2015. sprovodi nevladina organizacija Transparentnost Srbija, sada uz podršku USAID-a.

Uključivanje građana u donošenje odluka o načinu trošenja sredstava iz budžeta, investicionim prioritetima u toku budžetske godine, samo je deo onoga zbog čega je Opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bečej javno pohvaljena i rangirana kao najbolja u Srbiji.

"Anketiramo građane Bečeja šta misle, gde da se troši njihov novac, odnosno na koje investicije da se troši budžetski novac. Bilo je glasanja, nakon čega smo te prioritete pokušali da ugradimo u budžet. Posle je bila javna rasprava, zatim se budžet razmatrao u Skupštini zajedno sa odbornicima opozicije. To sve nama treba ovde u Bečeju", rekao je Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej.

Pored toga, bečejska lokalna samouprava nastojala je da sva javna dokumenta i usluge građanima učini dostupnim putem zvanične internet stranice. Takođe, prošle godine je usvojen i Lokalni plan za borbu protiv korupcije. U narednom periodu Opština Bečej će nastojati da unapredi još neke segmente, među kojima, dvojezičnost svih javnih dokumenata.

"Mi radimo prevode na mađarski jezik. Trudićemo se da bukvalno svaki dokument bude preveden na mađarski jezik. To ćemo ispraviti, jer se ranije dešavalo da se u brzini ne prevede sve. Zato ćemo gledati da u narednim godinama to promenimo i da svaki dokument prevedemo na mađarski jezik. To mogu da obećam", dodao je Tošić.

Opština Bečej će nastojati da naredne godine odbrani titulu i zadrži prvu poziciju u pogledu najtransparentnije lokalne samouprave u zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.