Oprez sa krpeljima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2017, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez sa krpeljima

Sa nastupanjem proleća i predstojećih praznika kada se intenzivira boravak u prirodi, a time i mogućnost uboda krpelja, potrebno je što bolje zaštititi sebe i okruženje. Bolesti koje vrebaju između ostalog jesu i lajmska bolest, čiji je uzročnik Borelia burgdorferi, a infekcija se prenosi ubodom krpelja.

Krpelji oblikom podsećaju na pauke i borave na šumovitim područjima i na neobrađenoj vegetaciji. Hrane se krvlju mnogih životinja, a zaraženi prenose bakteriju za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vreme hranjenja.

Bolest koja se može javiti ako dođe do infekcije se odlikuje specifičnim lezijama kože, opštim simptomima i neurološkim, reumatološkim i kardiološkim oštećenjima koja se javljaju u različitim kombinacijama u roku od nekoliko meseci do nekoliko godina. Prva manifestacija je najčešće crvena makula na mestu uboda, koja se polako i bezbolno širi stvarajući koncentrične krugove.

Prevencija se zapravo sastoji u sprečavanju uboda krpelja, koristeći preparate za njihovo odbijanje, nošenje svetle odeće koja pokriva ruke i noge. Krpelje mogu preneti i ljubimci, a mogu se zadržati i na odeći.

Lajmska bolest može prouzrokovati temperaturu, jezu, malaksalost, glavobolju, uvećanje limfnih žlezda. Ukoliko se ne prepozna i ne leči na vreme, nakon nekoliko nedelja razvija se drugi stadijum sa neurološkim simptomima, pojavom bolova u zglobovima i kardiološkim simptomima, a u treću fazu se ulazi sa promenama na zglobovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.