Oprez prilikom izlaganja suncu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez prilikom izlaganja suncu

Naučnici kažu da su klimatske promene doprinele ovako vrelim letima, a ove godine očekuje nas 40 tropskih dana, tokom kojih će temperatura biti iznad 30 stepeni. Samim tim, preporučuje se oprez prilikom izlaganja suncu, naročito kada je visok indeks UV zračenja.

Poslednjih godina sve više slušamo o štetnosti sunca i ta tvrdnja nije bezrazložna. Činjenice govore da sunce zaista jeste štetnije nego pre nekoliko decenija, a razlog je naš uticaj na prirodu.

"Štetnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sunčevog zračenja postoji već nekoliko decenija kada se otkrilo da postoje rupe u ozonskom omotaču koje sprečavaju ultraljubičasto zračenje, dakle to ultraljubičasto zračenje je prilično destruktivno za živi svet na planeti, a što je veća štetnost ozonskog omotača to je veća mogućnost da štetni uticaji dođu do nas", kaže Stevan Savić, meteorolog.

Prema najavama meteorologa očekuje nas toploi kišno leto. Najviše padavina biće tokom juna, dok će prema sadašnjim prognozama najtopliji mesec biti jul, kada će živa u termometru biti iznad višegodišnjeg proseka.

"Dakle svake godine imamo malo drugačija leta što se tiče temperatura. Prošle godine smo imali intenzivne toplotne talase i to dosta ih je bilo sa veoma dugačkim intenzitetom i to je dovelo do toga da letnji period prošle godine bude izrazito iznad proseka", kaže Savić.

Sunce je naš prijatelj i naš neprijatelj, napominju dermatolozi. Ono utiče na sintezu vitamina D i čini da se bolje osećamo, ali ne treba zanemariti njegove štetne uticaje .

"Sunce može da dovede do tumora kože i on je zapravo najvažniji faktor rizika koji treba izbegavati što znači nema sunčanja, sunčanje više kao sunčanje ne treba upražnjavati", kaže Milana Ivkov Simić, specijalista dermatovenerolog.

Najveći indeks zračenja je tokom leta, kada je vedro nebo, oko podneva i iznosi 10. Što su veće vrednosti na skali, veća je verovatnoća od opekotina.

Meteorolozi savetuju oprez ukoliko je indeks UV zračenja viši od 6, a dermatolozi preporučuju da letnje dane provedemo u hladovini, jer pored starenja, koje preterano izlaganje sunčevim zracima izaziva, postoji i velika mogućnost da trajno oštetimo kožu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.