Onesvešćivali se na ulici

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Onesvešćivali se na ulici

Temperature u Srbiji će u narednih nekoliko dana dostići 42 stepena Celzijusa, najavljeno je iz Hidrometeorološkog zavoda. Toliko je već juče pokazivao termometar u centru Novog Sada, a zvanično se prognozira da će danas najtoplije biti u južnom Banatu, do 40 stepeni. Novi talas vrućine ispraznio je ulice gradova Vojvodine i prepunio kupališta, a poziv lekarima je dupliran. Kratko osveženje, sa prolaznim pljuskovima, očekuje se tek u ponedeljak.

U Novom Sadu juče je živa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na termometru „skočila" na 39 stepeni, dok je u centru zabeleženo tri stepena više. Lekari Hitne pomoći su u noći između ponedeljka i utorka imali 60 intervencija, skoro dva puta više od uobičajenog broja izlazaka. Već u ponedeljak, lekari su70 puta intervenisali na javnim mestima, najčešće zbog kolapsa, naglog pada pritiska i hroničnih oboljenja.

- Samo do 15 sati imali smo preko 40 poziva, od kojih su većinom bile intervencije na javnim mestima. Ljudima pozli na ulici, poslu, u prodavnicama... Uglavnom su u pitanju kolapsi, ali ima i hroničnih srčanih i plućnih bolesnika, koje po potrebi i hospitalizujemo. Vrućina smeta građanima razne starosne dobi, tako da nema pravila kod intervencija - kaže dr Nataša Kozić iz Hitne pomoći.

Na Štrandu 9.000 kupača

Lekari ponavljaju savet građanima da izbegavaju izlazak na ulicu od 11 do 18 sati. Takođe, sugeriše se laka ishrana, mnogo tečnosti, voća i povrća, i posebno izbegavanje masne hrane.

- Ne stižemo da rashladimo sokove i vodu, jer se masovno kupuju. Mušterije pazare, a zatim ostanu da se malo rashlade pod klimom pre nego što ponovo izađu - kažu u jednoj od prodavnica u centru.

Kupališta na Dunavu i gradski bazeni rade punim kapacitetom.

- Bazeni na Sajmištu su i tokom radnih dana posećeni kao i vikendom, što se retko dešava. Bazen na Sajmištu je u ponedeljak posetilo više od 2.000 kupača, a u utorak prepodne je već bio pun - kaže Slobodanka Brankov, portparol „Spensa", najavljujući i noćno kupanje tokom vikenda zbog tropskih vrućina. Štrand je već od 10 sati pun kupača, kao i plaže u prigradskim mestima uz Dunav.

- U nedelju je zabeležena rekordna poseta od skoro 18.000 kupača na Štrandu, dok je ponedeljak oko 9.000 Novosađana došlo na gradsku plažu, što nije zapamćena brojka za početak nedelje - kažu u JKP „Zelenilo", uz očekivanje da će ove sezone oboriti rekord po broju posetilaca.

Apel za štednju vode

Iako meteorolozi izveštavaju da je temperatura u rasponu od 36 do 38 stepeni, u Pančevu nema onog ko ne misli da je još toplije. Prodavnice, banke i državne ustanove u centru najviše posla imaju u prvim jutarnjim časovima, a posle toga zbog nesnosnih vrućina sve zamire, i prolaznici mogu da se izbroje na prste jedne ruke. Pacijenti u gradskoj bolnici leže u sobama koje nisu klimatizovane, a srčani bolesnici i astmatičari često zovu Hitnu pomoć. Veliki broj Pančevaca traži spas na kupalištima, ili bazenu kod hale sportova. Iako iz gradskog Zavoda za javno zdravlje stižu upozorenja da su Dunav i Tamiš zagađeni i da voda nije za kupanje, gotovo niko se na to ne obazire. Jedino mesto koje je potpuno bezbedno za kupanje je prepuni gradski bazen. U „Vodovodu" tvrde da opasnosti od restrikcija još nema, ali su istovremeno i upozoravali da je potrošnja ogromna i apelovali na građane da vodu racionalnije koriste.

Žitelji Alibunara su bez kupališta i spas od visokih temperatura nalaze u izletištu Šicarnica i hladu stogodišnjeg hrastovog parka iz čijih krošnji vrane gačice „usrećuju" prolaznike. Najbliža kupališta su kanal DTD u Janošiku i olimpijski bazeni kraj puta Beograd-Temišvar u Banatskom Karlovcu, te na Devojačkom bunaru u Deliblatskoj peščari gde su cene ulaznica od 60 do 150 dinara.

Ne mare za lekare

Palićko i Ludaško jezero bili su topli „kao bara", ali se u bekstvu od žege na obale slilo više hiljada Subotičana. Mali broj njihovih sugrađana potražio je rashlađenje u privatnim bazenima. Bajmočani i žitelji Stare Moravice juče su „prebukirali" bazene, dok su Bačkotopolčani zaposeli jezero Zobnatica. U Kanjiži i okolnim mestima, građani su koristili akumulaciju „Velebit", kanale DTD i Tisu. Pomoć lekara zatražilo je dvadesetak, mahom starijih, Subotičana. Lekari dodaju da se građani ne pridržavaju saveta lekara da ne izlaze iz stanova.

U Somboru, gde je juče izmereno je 38,1 stepen, građani se pažljivije odnose prema uputstvima lekara, pa u hitnoj pomoći nije povećan broj intervencija. Ulice opuste već pre podne i napolju je samo onaj ko mora, najčešće zbog posla. Komunalne službe rade uobičajeno, a jedino je „Čistoća" najavila da će zbog velikih vrućina od danas kućno smeće iznositi od šest ujutro po uobičajenom rasporedu. Temperatura u u Somboru se približila rekordnoj od 39,6 stepeni, zabeleženoj u gradu 1. jula 1950. godine.

Lekari apeluju na građane da povedu računa i o indeksu UV zračenja, koji je juče iznosio od 8,7 u Subotici do 8,9 u Sremskoj Mitrovici i Vršcu.

Selu voda stiže triput dnevno

Ni nakon mesec i po dana od krađe transformatora koja je napajala vodovod u zaseoku Gabrić, nije rešeno pitanje vodosnabdevanja 300 meštana. Situacija je donekle olakšana time što je subotički „Vodovod" obezbedio Gabrićanima agregat, koji se uključuje tri puta na dan, ali meštani kažu da to nije dovoljno s obzirom na visoke temperature. Opština je ostala gluva na zahteve ogorčenih Gabrićana.

Za dan 11 požara

Pored toga što su „glavni krivac" za malaksalost građana, vrućine su uzrok i povećanog broja požara. Novosadski vatrogasci su neprekidno na terenu, i to uglavnom na otvorenim prostorima, livadama i šumama gde se vatra, uz ljudsku nepažnju, po vrućini brzo rasplamsa. U šumi iznad Beočina se juče razbuktao požar i bila je neophodno nekoliko sati da se ugasi, a za nedelju dana imali su više od 30 intervencija.

Šef smene pančevačkih vatrogasaca Petar Milosavljević kaže da je juče ugašeno čak 10 požara, dva u Pančevu, pet u Alibunaru i po dva u Plandištu i u Vršcu.U svim ovim požarima su goreli pašnjaci, voćnjaci, ili vinogradi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.