Oluja Fiona pogodila istočni deo Kanade; Vanredno stanje na Floridi - stiže Jan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2022, 10:57

Oluja "Fiona" pogodila istočni deo Kanade; Vanredno stanje na Floridi - stiže "Jan"

Snažna oluja ''Fiona'' zahvatila je danas istočni deo Kanade zbog čega je stanovništvo evakuisano, dalekovodi i drveće oboreno, dok su mnogi domovi pretvoreni u gomilu ruševina.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje sada u zalivu Svetog Lorensa nakon što je prošao Novu Škotsku, preneo je Rojters.

NHC je saopštio da je oluja ''Fiona'', nakon što je uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, pogodila Njufaundlend >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i istočni Kvebek, ali da će verovatno oslabiti.

Port-o-Bask, na jugozapadnom kraju Njufaundlenda sa 4.067 stanovnika, proglasio je vanredno stanje i evakuisao delove grada koji su poplavljeni, izjavio je gradonačelnik Brajan Baton.

Nekoliko kuća i stambena zgrada završili su u moru, rekao je Rene Roj, glavni urednik "Vrekhaus viklija" u Port-o-Basku, za kanadsku televiziju.

"Ovo je najstrašnija stvar koju sam ikada video u svom životu", rekao je Roj, opisujući mnoge domove kao samo gomilu ruševina u okeanu. Policija istražuje da li je jedna ženska osoba nastradala tako što je završila u moru, javio je CBC.

Kanadski premijer DŽastin Trudo održao je jutros sastanak sa članovima vladinog tima za hitne slučajeve i o tome će obavestiti kasnije novinare, izjavila je njegova portparolka.

"Naša vlada je spremna da podrži pokrajine dodatnim resursima", naveo je Trudo na Tviteru.

U udaru oluje Fiona, koja je pre skoro nedelju dana pogodila Portoriko, nastradalo je najmanje osam osoba.

Vanredno stanje na Floridi, stiže oluja Jan

Guverner američke savezne države Florida Ron De Santis proglasio je danas vanredno stanje u 24 okruga, zbog jačanja tropske oluje ''Jan'' koja se nalazi iznad Kariba i bojazni da će sledeće nedelje doneti i obilne padavine i uraganske vetrove i na Floridu.

De Santis je poručio stanovnicima i lokalnim vlastima Floride da se pripreme dok se oluja približava i zatražio od federalnih vlasti da proglase vanredno stanje, prenosi AP.

Nacionalni centar za uragane predviđa da će se tropska oluja ''Jan'' kretati preko zapadne Kube i približiti se Floridi početkom sledeće nedelje snagom uragana.

"Ova oluja ima potencijal da preraste u veliki uragan i zato ohrabrujemo sve žitelje Floride da se pripreme. Koordiniramo sa svim državnim i lokalnim partnerima i analiziramo moguće efekte ove oluje", poručio je De Santis u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Fiona" stigla

Izvor: B92, 24.Sep.2022

Snažna oluja "Fiona" sručila se danas na istočni deo Kanade, a vetrovi su imali uragansku snagu, javlja Rojters...Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje "Fiona", koja se sada klasifikuje kao posttropski ciklon, prelazio preko Nove Škotske, noseći sa sobom olujne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.