Oko 38 odsto građana Srbije neodlučno oko vakcine, još 17 odsto sigurno je neće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2021, 14:04

Oko 38 odsto građana Srbije neodlučno oko vakcine, još 17 odsto sigurno je neće

Iako zabrinutost zbog kovida raste, 38 odsto punololetnih građana Srbije, među kojima ima najviše mladih, i dalje je neodlučno u pogledu vakcinacije, pokazuju rezultati istraživanja koje su u septembru sproveli agencija Ipsos, Filozofski fakultet i Udruženje za javno zdravlje.

Predsednik Udruženja za javno zdravlje i međunarodni konsultant za imunizaciju, doktor Dragan Popović, rekao je za RTS da Srbija ima vakcine i potrebnu logistiku, ali većina građana još nije donela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluku da se vakciniše.

Ističe da zbog toga osnovni prioritet ostaje primarna vakcinacija i kako privoleti ljude da se vakcinišu protiv korona virusa.

Istraživanje pokazuje da je više od trećine punoletnih građana i dalje neodlučno u pogledu primanja prve doze vakcine, kao i da je procenat naročito visok među mladima uzrasta od 18 do 29 (62 odsto) i od 30 do 39 godina (55 odsto).

Devet je odsto ispitanika kaže da se sigurno neće vakcinisati, a osam odsto verovatno neće.

Popović dodaje da među 38 odsto neodlučnih postoji šest veoma različitih grupa, među kojima je i devet odsto onih koji su rekli da se još nisu vakcinisali, ali verovatno hoće, i pet odsto onih koji sigurno hoće.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je među već vakcinisanim građanima visoka spremnost da se primi i treća doza vakcine, dodaje RTS.

Već 22 odsto punoletnih vakcinisanih građana primilo je treću dozu, a 69 odsto planira da to učini.

U slučaju potrebe da se buster doza vakcine primi jednom godišnje, kako bi se zadržala zaštita protiv korona virusa, 37 odsto punoletnih građana bi bilo saglasno sa tim, a isto toliko još nema stav.

Dok 51 odsto populacije veruje da bi vakcinacija trebalo da bude dobrovoljna, 34 odsto smatra da bi trebalo da bude obavezna za sve, a 15 odsto samo za određene grupe, poput medicinskih radnika, zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, prosveti...

Dve trećine ljudi u Srbiji veruje da će se svi "pre ili kasnije" vakcinisati, a samo 17 odsto nije saglasno sa tim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.