Oglasi na drveću, izlozima i tablama... a radnika sve manje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2018, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasi na drveću, izlozima i tablama... a radnika sve manje

Poslednjih godina mladi nisu zainteresovani za zanate, već upisuju fakultete umesto da se opredele za zanimanje ili zanat koji je tražen i donosi profit, a neretko se odlučuju za povremene poslove u inostranstvu. I pored široke palete poslova i oglasa koji se kače po stablima drveća u gradu, izlozima ili oglasnim tablama, kvalifikovanih radnika je sve manje.

Oglasa za posao sve više, a kvalifikovanih radnika sve manje, ocenjuju poslodavci, ali i posrednici u zapošljavanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sve je manje zainteresovanih koji bi da rade i ako su na birou rada, a razlozi za to su, osim minimalne zarade, pitanje plaćanja putnih troškova, slobodni dani ili neplaćeni prekovremeni radni sati.

Branko Kalinić godinama je radio kao vozač kamiona po inostrasntvu, dao je otkaz, jer su odsustva od kuće bila po nekoliko nedelja. Traži drugi posao u struci elektrotehničara.

Branko Kalinić, Sombor kaže: "Godinama sam bio vozač kamiona po celoj Evropi. Međutim, iako je plata solidna, taj posao je izuzetno naporan. Imam 56 godina i taj posao je mnogo stresan, naročito jer danima i nedeljama ne viđam porodicu. Sada tražim drugi posao, elektrotehničar sam po struci, pa se nadam da ću naći nešto u toj struci. "

Od početka godine, Nacionalna služba za zapošljavanja Filijala Sombor je posredovala za 1526 radnih mesta, a zaposleno je 580 radnika.

Gordana Predojević, PR Nacionalne službe zapošljavanja Filijala Sombor ističe: "Problem je na primer nastajao kod putnika ukoliko nisu plaćeni putni troškovi, pa se gleda isplativost. Međutim, u poslednje vreme nailazimo na situaciju gde su poslodavci počeli da plaćaju putne troškove i vrlo često organizuju prevoz da bi uspeli naći adekvatan kadar. U razgovoru i saradnji sa nezaposlenim licima svedoci smo da jako mnogo njih odlazi da radi u inostranstvo ukoliko im se ukaže prilika, oni se odjave sa liste i prijave po povrtaku, ali ne žele posao sa niskom platom. "

Nezaposleni kažu da ne bi radili za platu ispod 30.000 dinara.

Ni poslodavci više ne insistiraju na radnom iskustvu, niti postavljaju ograničenja starosti i pola kandidata, kao što je to bilo nekada. Ovih dana je u Somboru je u ponudi oko 100 radnih mesta iz oblasti tekstilne industrije, trgovine, ugostiteljstva i poslova obezbeđenja, a traže se i bravari, vodoinstalateri i stolari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.