Oduzimaju stanove koje su građani kupili

Izvor: Blic, 06.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzimaju stanove koje su građani kupili

BAČKA PALANKA - Građevinska firma „Stanoinvest" iz Bačke Palanke izgradila je četvorospratnicu sa 30 stanova za fizička lica udružioce sredstava koji su se uselili u svoje stanove, odakle bi neke od njih sudski izvršitelji uskoro mogli da izbace. Izvođač radova ostao je dužan isporučiocu građevinskog materijala „Luci Bačka Palanka" koja je putem suda dobila pravo da se namiri prodajom stanova koje kupci nisu na vreme uknjižili.



Stanari ove zgrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu da su predstavnici „Luke" već dolazili i merkali neke stanove. Na udaru su se našla dva manja stana u koje su kupili i u njima stanuju Vlada Milković i Vjera Kovač.

- Mi u to ne možemo da verujemo. Da li je moguće da našu celu ušteđevinu skupljanu čitavog života i od nasleđa, neko sad uzme i kaže da to nije naše - kažu Vjera i Zdenko Kovač supružnici bez zaposlenja koji imaju stan od 28 kvadrata na prvom spratu. Njihov prvi sused Vlada Milković radnik samac, kaže da je angažovao advokata da brani stan.

Ostali stanari kažu da svi u zgradi strepe od sudskih izvršitelja. Zgrada koja se nalazi u Ul. Jugoslovenske Armije 19 je procenjena na 200 miliona, a dug iznosi dva miliona dinara zajedno sa kamatom i troškovima, koje bi poverilac mogao da naplati prodajom dva stana.

Vjera Kovač je rekla da je ona u septembru prošle godine uknjižila stan i da misli da joj ga ne mogu oduzeti.

- Nekretnine koje se kupe odmah po kupovini se moraju uknjižiti u sudu da ne bi došlo do njihove prinudne prodaje ako je izvođač radova zadužen i nema sredstava da izvrši svoje obaveze prema firmama koje ga tuže kao što je slučaj sa „Stanoinvestom". Tako strada legalni kupac stana koga nije preveo u svoje vlasništvo - tvrdi Ljilja Cvetinov sudija Opštinskog suda u Bačkoj Palanci. Ona dodaje da je tu zakon jasan „ugovor je osnov sticanja a konačno pravo svojine tek se stiče upisom u javne knjige".

- Građani koji su stanove gradili svojim sredstvima sada su dužni da trpe da se oni prodaju jer u vreme donošenja rešenja o prodaji nekretnine nisu izvršili uknjižbu na svoje ime iako su pre tog imali zaključen ugovor o kupoprodaji stanova - rekao je službenik u gruntovnici.

I Nikola Milović ima stan u ovoj zgradi i nada se da će građani sudski uspeti da odbrane svoju imovinu.

Protestuju ispred Opštine

Najveća afera u stanogradnji Bačke Palanke otvorena je pre dve godine kada je trebala da bude završena zgrada solidarnosti. Investitori su bili 37 građana sa 50 odsto koje su izmirili skupim kreditima, a drugu polovinu uplatio je Fond solidarnosti. Zgrada stoji nezavršena, a ojađeni stanari već godinu dana organizovano demonstriraju ispred opštine i sudova.

Samo hoćemo da naplatimo dug

- Ja zastupam „Luku" i samo nastojim da legalno naplatim taj dug na osnovu sudskih odluka - rekao je za „Blic" Prerad Preradović, pravni zastupnik firme „Luka Bačka Palanka". On kaže da se spor vodi pet-šest godina i da su za to vreme stalno pokušavali da naplate svoje potraživanje, ali nikada nije bilo novca na žiro računu „Stanoinvesta". „Bilc" saznaje da „Stanoinvest" nije ugašen ali i da se više i ne pojavljuje na građevinskom tržištu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.